h

SP protesteert tegen TTIP op het Abdijplein

15 juli 2015

SP protesteert tegen TTIP op het Abdijplein

Foto: SP Vlissingen

De SP heeft woensdagmiddag op het Abdijplein in Middelburg geprotesteerd tegen het Transatlantic Trade & Investment Partnership (kortweg TTIP) dat de Verenigde Staten en Europa willen sluiten.

Aanleiding was de informatieve bijeenkomst over TTIP die de Commissaris van de Koning Han Polman had georganiseerd. Een medewerker van de Amerikaanse ambassade, Blake Johnston en D66-Europarlementariër Marietje Schaake waren daarbij aanwezig om het uitgenodigde gezelschap van Zeeuwse politici en ondernemers bij te praten over dit handelsverdrag. Echter, zowel D66 als de Verenigde Staten zijn er veel aan gelegen TTIP zo snel mogelijk gerealiseerd te zien.

Om deze reden organiseerde de SP een tegengeluid. Een geluid om de vele zorgen en vragen die rond TTIP leven duidelijk te maken. Het is niet voor niets dat ruim 2,1 miljoen mensen reeds het Europese burgerinitiatief STOP TTIP tekenden.

“Vanzelfsprekend is niemand tegen het wegnemen van onnodige handelsbeperkingen en vertragende onduidelijke regels. De SP is echter bezorgd dat met het wegnemen van handelsbelemmeringen ook de standaarden dreigen te vervallen. Arbeidsvoorwaarden, veiligheid en duurzaamheid staan met TTIP onder druk, want het gevaar is groot dat de lidstaten hier straks zelf niets meer over te zeggen hebben en dat de laagste norm de standaard wordt” aldus Ger van Unen, fractievoorzitter SP Zeeland.

Nationale democratieën worden op afstand of buiten spel gezet. Landen die zich niet aan de TTIP-regels conformeren kunnen dankzij de zogenoemde ‘investeringsbescherming’, uit het akkoord worden aangeklaagd met enorme claims als gevolg. In de praktijk betekent dit dat bedrijven een land kunnen aanklagen wanneer ze vinden dat het daar geldende overheidsbeleid hun investeringen schaadt. Dit gebeurt niet via transparante rechtspraak, maar via een arbitragehof dat boven de diverse overheden staat. Eventuele claims mogen worden opgehoest door de belastingbetalers.

Foto: SP

Europese bedrijven, dus ook onze Zeeuwse bedrijven, moeten als het trans-Atlantische vrijhandelsverdrag een feit is, concurreren met Amerikaanse bedrijven die veelal met minder strenge regels te maken hebben. Een oneerlijke strijd die leidt tot concurrentievervalsing. De zogenaamde ‘wederzijdse erkenning’ uit het verdrag zorgt ervoor dat alle producten die toegelaten worden tot de VS ook zoveel mogelijk automatisch toegang krijgen tot de EU. Wie kan werken met de laagste standaard bepaalt de prijs en kwaliteit/veiligheid.

Optimisten voorzien dat TTIP economische groei en banen met zich meebrengt. Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt echter dat TTIP slechts een half procent groei oplevert over 10 jaar! Andere onderzoeken zoals dat van Jeronim Capaldo voorspellen zelfs banenverlies, economische achteruitgang en lagere lonen. Het is te vroeg en er zijn te veel “geheime dossiers” om met zekerheid vast te stellen wat de exacte gevolgen zullen zijn, maar eerdere voorbeelden van vrijhandelsverdragen, zoals het Noord-Amerikaanse verdrag NAFTA, hadden verstrekkende negatieve gevolgen. Zo raakten ruim één miljoen Mexicaanse boeren als gevolg van dit verdrag hun land kwijt. 

De actievoerders vroegen de Commissaris van de Koning vanuit zijn functie en verantwoordelijkheid het Zeeuwse bedrijfsleven vanmiddag niet slechts te fêteren op een mooi en goed lopend verhaal over TTIP. Met zo’n eenzijdig verhaal zou hij niet alleen de genodigden tekort doen maar ook meewerken aan de uitverkoop van onze democratie.

Commissaris van de Koning Dhr. Polman gaf bij het in ontvangst nemen van het manifest aan dat de bijeenkomst was georganiseerd omdat gemerkt werd dat er bij veel politieke partijen en het bedrijfsleven weinig informatie over TTIP bekend was. Hij sprak dan ook zijn respect uit voor het feit dat de SP van zich liet horen en zegde toe de boodschap over te brengen aan de aanwezigen en daarbij aandacht te geven aan het manifest.

U bent hier