h

SP-er Bart van Kent stelt kamervragen over PFAS in zeeschuim

31 juli 2024

SP-er Bart van Kent stelt kamervragen over PFAS in zeeschuim

Foto: SP

"PFAS-vervuilers verkloten ons water, voedsel, milieu en de veiligheid van onze kinderen op stranden. In plaats van het aanpakken van milieucriminaliteit kiest deze overheid voor halfbakken voorlichtingscampagnes richting badgasten. Snapt u het nog??" Aldus Bart van Kent, kamerlid voor de Socialistische Partij.

Het advies van de overheid luidt: Laat kinderen en honden niet in zeeschuim spelen. Volgens onderzoek van de NOS is het advies onlangs 'aangescherpt', alleen is dit nergens op of rond de stranden terug te vinden, ook niet op de Zeeuwse stranden.

Dat advies kwam na een rapport van het RIVM, waaruit bleek dat er hoge concentratie PFAS in het zeeschuim aan de Nederlandse kust zitten. Alleen de badgasten, die zijn hiervan niet op de hoogte!

Bart van Kent van de Socialistische Partij heeft daarom kamervragen gesteld. Hij vraagt zich af hoe het kan dat strandgangers niet op de hoogte zijn van dit advies, hoe dit advies is gecommuniceerd naar badgasten, op welke plaatsen waarschuwingsborden zijn geplaatst en of er een overzicht is van alle zwemlokaties waarvoor waarschuwingen zijn afgegeven met betrekking tot PFAS in het water.

Ook vraagt hij welke producenten verantwoordelijk zijn voor de vervuiling, of de vervuiling opgeruimd gaat worden, of de schade verhaald gaat worden op de vervuilers en of de productie van PFAS in ieder in Nederland onmiddellijk stil kan worden gelegd zolang er nog twijfel is over de schadelijkheid van PFAS voor mens, dier en milieu.

Foto: SP

Reactie toevoegen

U bent hier