h

Ziekenhuiszorg

Foto: Nick Pourquié / SP Zeeland

18 januari 2024

LAAT DE ACUTE ZORG IN ZEELAND NIET KOPJE ONDER GAAN

Foto: Nick Pourquié / SP Zeeland

Woensdagavond 17 januari konden 40 mensen meepraten over de toekomst van de acute zorg in Goes en Terneuzen. Statenlid Ger van Unen en nog 3 SP-leden waren er op tijd bij om een toegangsbewijs voor deze avond te bemachtigen. Uit heel Zeeland waren SP-ers naar Goes gekomen om te demonstreren voor behoud van de acute zorg in Goes en in Terneuzen. Ze deelden flyers uit met daarop de belangrijkste overwegingen om de spoedeisende hulp voor de Zeeuwse ziekenhuizen aan beide zijden van de Westerschelde te behouden.

Lees verder
10 januari 2024

Moet de spoedeisende hulp in Goes en Terneuzen blijven?

Foto: SP

Jimmy Dijk van de Socialistische Partij heeft vragen gesteld aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht van Omroep Zeeland: "Moet de spoedeisende hulp in Goes en Terneuzen blijven? Ministerie haalt meningen op"

Lees verder
6 november 2014

SP ongerust over sluiten SEH Vlissingen

Vandaag is bekend geworden dat het ADRZ de Spoedeisende Hulp  (SEH) in Vlissingen gaat sluiten. SP-raadslid Sjaak Rijkse uit Vlissingen noemt deze beslissing onverantwoord: "Gezien het aantal inwoners op Walcheren en de verdubbeling hiervan in het toeristenseizoen is deze keuze ongelukkig en risicovol. Spoedeisende hulp is niet voor niets spoed."

Lees verder
4 mei 2012

Opnamestop verloskunde Goes neemt toe

De Statenfractie van de SP heeft schriftelijke vragen gesteld over de opnamestops bij de afdeling acute verloskunde van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ). Aanleiding is een brief van de Kring Verloskundigen Zeeland die zorgen uit aan de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. Zo zijn er afgelopen jaar al drie opnamestops geweest waardoor vrouwen moesten uitwijken naar andere ziekenhuizen.

Gepubliceerd door Rude Cactus volgens Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)foto: Rude Cactus (CC BY-NC-SA 2.0)
Fractievoorzitter Ger van Unen: 'Zeeland heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een concentratie van de acute verloskundige zorg terwijl die zorg in veel gevallen al op grote afstand was. Door een opnamestop worden moeder en kind geconfronteerd met een langere reistijd en de kans op complicaties onderweg. Dat is onacceptabel!'

Lees verder
25 maart 2012

College: ‘We doen niets aan topinkomens in de zorg’

Het college van Gedeputeerde Staten wil geen oordeel vormen over de bedragen die het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis aan de top van haar bestuur geeft. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van de SP.

Gepubliceerd door aranjuez1404 volgens Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0)foto: aranjuez1404 (CC BY-NC-ND 2.0)
Fractievoorzitter Ger van Unen; 'Het college verschuilt zich achter de redenering dat de Provincie niet over de arbeidscontracten gaat en geen mening heeft over de wachtgeldregeling met Zomers. Toch zijn dat twee compleet verschillende dingen, ook al kunnen we die contracten niet aanpassen, dan nog kan de Provincie een duidelijk afkeurend signaal afgeven. Bovendien heeft de Provincie de visie opgesteld waarin zij zelf zegt dat ze een “inspirerende rol” heeft, maar vervolgens doet ze daar dus helemaal niets mee.'

De SP stelt al langere tijd kritische vraagtekens bij de salarissen en wachtgeldregelingen van het ADRZ. Zo heeft de fractie in 2011 tot driemaal toe schriftelijke vragen gesteld en dankzij een motie van de SP in 2010 heeft de Provincie een brief gestuurd aan het ziekenhuis waarin zij de hoge salarissen afkeurt.

Lees verder
23 februari 2012

'Topsalarissen ADRZ bedreigen toekomst Zeeuwse zorg'

De SP-fractie heeft opnieuw schriftelijke vragen gesteld over de beloningen van de ADRZ-bestuurders. Dit naar aanleiding van de wachtgeldregeling die is afgesproken met voormalig bestuurslid Rob Zomer.In 2009 is Zomer ontslagen wegens slecht functioneren. Naast een beloning voor zijn slechte functioneren van 732.145 euro is er ook een wachtgeldregeling getroffen waardoor hij gegarandeerd 240.000 euro per jaar verdient, op kosten van het ADRZ. Nou ja, verdienen is in dit opzicht misschien een verkeerd woord.

SP Fractievoorzitter Ger van Unen: 'Het is niet de eerste keer dat de SP aandacht vraagt voor de graaicultuur bij het ADRZ. Vorig jaar hebben wij tot driemaal toe vragen gesteld en ondanks een aangenomen motie van de SP in 2010 zien wij nog steeds geen verbetering bij de bonusboys van het ADRZ.'

Lees verder
13 september 2011

Provincie zwijgt in alle tonen over salaris ziekenhuis-top

Op 25 juli heeft de SP fractie schriftelijke vragen gesteld over de absurde salarissen van de ziekenhuisbestuurders van het ADRZ. Uit onderzoek bleek dat ziekenhuisbestuurders in heel Nederland gemiddeld 248.000 euro verdienden in 2010, een forse overschrijding van de norm die 169.000 euro is.

Ook de Zeeuwse bestuurders konden de afgelopen twee jaren hun zakken goed vullen. In totaal werd er 1.352.439 euro uitbetaald terwijl zij volgens de norm maximaal 760,500 euro mochten ontvangen. Toch ziet het dagelijks provinciebestuur geen enkele reden om in te grijpen.

'Het accountantsrapport van de Raad van Toezicht zou volledig kloppen maar is vertrouwelijk, ondanks toezeggingen van de Gedeputeerde dat de politieke fracties dat mochten inzien.' zegt SP fractievoorzitter Ger van Unen. 'Verder zegt het college van Gedeputeerde Staten op bijna al onze vragen dat het gaat om een landelijke norm en dat zij daarom geen mening hebben.'

Lees verder
13 september 2011

'Privé-klinieken in plaats van ziekenhuizen, daar gaan wij niet over'

Het college van Gedeputeerde Staten wil zich op geen enkele manier uitlaten over de nieuwe Victoria Kliniek. Dat blijkt uit de antwoorden die de SP kreeg op schriftelijke vragen.

SP fractievoorzitter Ger van Unen; 'Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) is in juli begonnen met een privé-kliniek in Zierikzee. Samen met investeerders willen zij onderdelen van het ziekenhuis afstoten en zelfstandig laten werken.'

'Dat betekent dus weer een aparte BV met een dikverdienende directeur en nog meer managers en bestuurders in de tussenlagen. Het enige wat de Provincie daarop weet te zeggen zijn opmerkingen als "Een mening onzerzijds is niet relevant." Dat is wel erg kort door de bocht' meent van Unen.

'De Provincie vergeet dat zij in 2003 de drijvende kracht waren in de fusie van de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen.' zegt Ger. 'Een fusie die niet het beoogde resultaat heeft gehad, het ziekenhuis in Vlissingen wordt leeggeroofd en de acute zorg in Zeeland laat sterk te wensen over. En nu gaan prive-investeerders bakken met geld verdienen aan mensen die ziek zijn en geen kant opkunnen.'

Lees verder
23 juli 2011

'Salaris top ADRZ ten onrechte gerechtvaardigd'

In de PZC van 13 juli werd opnieuw bericht over de salarissen van de directie van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis.

De zelfreguleringscode die vorig jaar is afgesproken, worden door het hele land met de voeten getreden. De interim-bestuurder Pieter Vierhout ontving 252.299 euro en zijn compaan Bert Vos kreeg 247.766 euro vergoed. De enige die wel aan de norm van 169.000 euro voldeed was Huibert van Eck, hij verdiende ‘slechts’ 100.230 euro maar was dan ook pas halverwege juli 2011 in dienst.

‘Dit is toch van de zotte’ reageert Ger van Unen, SP-fractievoorzitter. ‘Deze incompetente bestuurders beloven ons al jaren om een sluitend plan te maken voor een nieuw ziekenhuis op Walcheren, wat maar niet lukt, en ondertussen verdienen ze meer dan de gemiddelde profvoetballer.'

'Deze bestuurders hebben winstgevende onderdelen afgestoten naar een privé kliniek waardoor de zorg in Zeeland steeds verder wordt uitgekleed. Zelfs de absolute basiszorg in Zeeland is niet meer gegarandeerd en ambulances halen de aanrijtijden naar het ziekenhuis niet eens. We hebben dit geld nodig om de zorg in Zeeland weer op orde te krijgen!’

Toch ziet de Provincie Zeeland dat blijkbaar anders: Het salaris van de directie van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis voldoet aan alle regels volgens de Gedeputeerde. Zij scharen zich achter een clausule in deze vrijblijvende code. In uitzonderlijke situaties mag het maximale salaris namelijk worden opgerekt tot aan 219.000 euro, een stijging van ruim 30%. De voorwaarden die aan deze verhoging gekoppeld worden zijn echter stuk voor stuk niet van toepassing op het ADRZ.

Overigens is deze bezoldiging niet een recente misstap. Vorig jaar ontvingen de bestuurders van het ADRZ al respectievelijk € 367.162 en € 384.982. De maatschappelijke verontwaardiging die daarop ontstond was mede aanleiding voor de verenigingen van toezichthouders en bestuurders in de zorgsector om een zelfreguleringscode te maken, helaas tot nu toe zonder resultaat.

Wanneer de norm van deze code over 2009 en 2010 toegepast werd dan zou de voltallige top van het ADRZ slechts € 760,500 hebben ontvangen in plaats van de nu uitbetaalde € 1.352.439, een verschil van € 591.939.

Van Unen: ’Deze zakkenvullers zijn heel goed in creatief rekenen. Door allerlei trucjes mag dit incompetente bestuur volgens de regels toch meer verdienen. Vierhout viel helemaal buiten de regels voor zorgsalarissen omdat hij een onkostenvergoeding kreeg in plaats van een salaris. Knappe jongen die mij laat zien dat hij ook daadwerkelijk zoveel onkosten gemaakt heeft. En Vos rekende zichzelf het maximale toe, maar eiste maar liefst 30.000 euro per jaar als vergoeding omdat hij niet in Zeeland woont. Kom op zeg, we hebben hier genoeg mooie huizen te koop staan.’

Toch kiest de gedeputeerde voor de kant van de bonusboys, terwijl het personeel keer op keer getroffen wordt door bezuinigingen, ontslagrondes en reorganisaties.

Van Unen: ‘Hoe kun je deze bedragen rechtvaardigen terwijl in het ziekenhuis mogelijk 60 fte’s worden ontslagen en uitzendkrachten of mensen met een tijdelijk contract allang de deur zijn gewezen, dit leidt tot een enorme werkdruk voor het achterbleven personeel.’

‘Wat de SP betreft is er een enorm verschil tussen wat bureaucratisch klopt en wat maatschappelijk aanvaardbaar is. Wij wachten dan ook met spanning af hoe het dagelijks bestuur van de Provincie Zeeland zich hier uit gaat kletsen.’Ook in de Tweede Kamer heeft de SP furieus gereageerd. Tweede Kamerlid Renske Leijten: ‘Hier waarschuwde de SP al voor toen er in de Kamer over werd gesproken. Een maximum salaris leg je vast in een wet, niet in een vrijwillige code. Het moet klaar zijn met het gegraai aan de top van zorginstellingen, terwijl aan de onderkant aan alle kanten bezuinigd wordt.’

In de loop der jaren heeft de SP vele rapporten gemaakt over de salarissen in de top van de zorg. Leijten: ‘Elke keer weer werd ons voorgehouden dat zelfregulering de oplossing zou zijn. Het enige wat we moesten doen was de zorgbobo’s vertrouwen. Wij deden dat toen al onvoldoende, maar de meerderheid van de Tweede Kamer ging helaas akkoord. Nu blijkt dat dit vertrouwen nergens op is gebaseerd, wil ik zo snel mogelijk de wet wijzigen en deze vrijwillige norm veranderen in een wet. We hebben de grootste moeite om de zorg overeind te houden, het laatste wat we nodig hebben is een dikbetaalde bestuurder.’

Lees verder
12 juli 2011

Ziekenhuis stoot taken af en investeert in prive-kliniek

Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) maakte vorige week in haar nieuwsbrief bekend dat zij een nieuwe privé-kliniek gaan openen in Zierikzee. Deze kliniek is volledig in handen van het nieuw op te richten ‘zorgbedrijf’ Zeeland Care.

Het ADRZ gaat nu onderdelen van het ziekenhuis afstoten en zelfstandig laten werken. Taken als kaakchirurgie, dialyse, plastische chirurgie & KNO kunnen perfect verder als zelfstandige activiteit in zo’n zorgbedrijf aldus het ADRZ.

Ook het al eerder afgestoten Medisch Wellness Centrum Zeeland zal verder gaan in Zierikzee. Het pand van het Zweedse Rode Kruis Ziekenhuis zal worden verkocht, daarna zal het ADRZ dit weer huren van de nieuwe eigenaar.

Lees verder

Pagina's

U bent hier