h

SP: "Waarom geen Belgische stroom? Europa laat zien dat het wél kan"

30 maart 2025

SP: "Waarom geen Belgische stroom? Europa laat zien dat het wél kan"

Foto: SP
Tijdens de Commissie Economie van 21 februari 2025 kaartte de Socialistische Partij al aan dat grensoverschrijdende stroomafname uit België een serieuze optie is. Europa telt tientallen interconnecties tussen diverse Europese landen onderling, zelfs reeds bestaande interconnecties tussen Nederland en België. Toch beweert GS dat een vergelijkbare samenwerking met Vlaanderen "juridisch niet mogelijk" zou zijn.
 
Huib Ghijsen (SP): "Het is onbegrijpelijk dat Gedeputeerde Staten deze kans niet wil onderzoeken. Terwijl burgers en bedrijven in Zeeuws-Vlaanderen wél gebaat zijn bij betaalbare, groene energie en behoud van ons unieke landschap. Waarom investeren in een miljardentunnel als er goedkopere en snellere oplossingen zijn?"
 

Drie kernvragen van de Socialistische Partij

In de teruggevraagde brief van 25 februari 2025 dringt de SP aan op duidelijkheid over:
1.    Kennis van bestaande interconnecties
De SP vraagt aan Gedeputeerde Staten of ze bekend is met de verschillende interconnecties waarmee grensoverschrijdende elektriciteitstransport tussen Europese landen onderling al plaatsvindt.
2.    Voordelen voor Zeeuws-Vlaanderen
Ook wil de SP weten of GS onze visie deelt dat stroom uit Vlaanderen zorgt voor lagere kosten, snellere levering en het landschap ook nog eens minder aantast. Naar onze mening past dit perfect bij de vergroening van onze industrie, zoals de plannen voor waterstoffabrieken in de Sloe-regio.
3.    Onderzoek financieren met besparingen
De SP wil weten of GS bereid is om deze optie, inclusief de mogelijkheid van de grensoverschrijdende interconnectie, serieus te onderzoeken. Waarom stoppen we niet gewoon de onderzoeken naar de tunnel en de zeebodemgeul, en gebruiken we dat geld wél voor een studie naar Belgische stroom? Dit is een unieke kans om vooruit te kijken, in plaats van vast te houden aan achterhaalde keuzes."
 

"Geen ruimte voor tunnelvisie – wel voor transparantie"

De SP benadrukt dat een tunnel onder de Westerschelde niet alleen extreem duur is, maar ook jaren vertraging oplevert. Burgercommissielid Ghijsen: "We moeten voorkomen dat Zeeuwen straks opdraaien voor de kosten van een megalomaan project, terwijl er een slimmere oplossing bestaat. GS moet stoppen met het negeren van kritische vragen en alle opties openlijk onderzoeken."

Reactie toevoegen

U bent hier