h

Waarschuwingsbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Help mee een milieuramp in de Hedwige voorkomen

 

 

Het oostelijk deel van de Westerschelde is zeer ernstig vervuild met PFAS. Zo erg dat de vis die daar leeft bijna 1000x de grenswaarde in het bloed heeft. Het ziet ernaar uit dat het water in de buurt van de Hedwige het hoogst gemeten PFAS-gehalte ooit ter wereld heeft.

Op dit moment vinden er nog allerlei onderzoeken plaats naar de gevolgen voor mens, dier en milieu. Het door iedereen gevraagde bevolkingsonderzoek moet wachten tot de andere uitslagen binnen zijn. Toch wil de aannemer half mei al beginnen met het afgraven van de dijk. Dus met het binnenlaten van dit zeer vervuilde water in de nu nog schone Hertogin Hedwigepolder.

Mensen mogen niet zwemmen in dit water, ze mogen slechts 1 gevangen vis per jaar eten uit de Westerschelde en een bewoner die zijn bloed alvast zelf heeft laten testen, kreeg een uitslag met een ongekend hoog PFAS gehalte. Volgens het RIVM kunnen PFAS een risico vormen voor de gezondheid van mensen en het milieu. Toch dit water de Hedwige laten binnenstromen is blijkbaar geen probleem.

De plannen zijn om half mei te starten met het afgraven van de dijk. Dus als we iets willen doen moet het nu!

Vindt u, net als de SP, dat er geen dijken doorgestoken mogen worden totdat onomstotelijk bewezen is dat dit geen gevaar oplevert voor onze gezondheid en het milieu?

Zet dan zo snel mogelijk uw digitale handtekening. Alleen samen kunnen we dit plan stoppen.

De handtekeningen gaan we aanbieden aan de minister tijdens haar werkbezoek op 9 mei aan de Hertogin Hedwigepolder.

U bent hier