h

Statenvergadering 12 november 2004

12 november 2004

Statenvergadering 12 november 2004

Ik kom net uit een Statenvergadering. Een oeverloos lange bijeenkomst. Maar liefst 17 onderwerpen passeerden de revue. Voor het eerst werd er gewerkt met een spreektijden regeling. Een goede zaak. Maar met een kanttekening. De spreektijd is gekoppeld aan de grootte van de fractie.En om een goed debat te kunnen voeren moet je aan een drietal voorwaarden voldoen.

Gelijke voorbereidingstijd, gelijke informatie en gelijke spreektijd. En aan dat laatste wordt dus niet voldaan. Zo kan het gebeuren, dat wij 24 minuten spreektijd krijgen en anderen 36 minuten.

Dus we moeten keuzes maken. Dit keer hebben wij gekozen voor de programmabegroting, openbaar vervoer en de Westerschelde verdieping.

Bij de behandeling van de programmabegroting hebben wij gepleit voor:

meer geld t.b.v. cultuur, versterking van de sociale cohesie, biologische landbouw, zorg, openbaar vervoer en milieu.

Dat meerdere geld halen wij uit de pot infrastructuur. Asfalt genoeg in Zeeland.

Bij het openbaar vervoer hebben wij gepleit voor proeven rondom gratis openbaar vervoer, tariefsverlagingen voor het fietsvoetveer Breskens/Vlissingen , en een proef met het fiets/voetveer Perkpolder(?)-Zuid-Beveland (we blijven het proberen).

Samen met Zeeuws-Belang hebben wij een motie ingediend die GS opdraagt een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid om kortingen te geven aan scholieren tot 18 jaar (komen immers nog niet in aanmerking voor de OV jaarkaart).

Een motie die is aangenomen.

Bij de verdieping van de Westerschelde zijn wij zowat de enige partij, die een onvoorwaardelijk “Nee” heeft laten horen.

Bij de meeste partijen klinkt toch wel iets door van het willen bedrijven van “Koehandel”, zoals de heer van Ginkel van de Christen-Unie dit zo treffend wist uit te drukken.

Laat een wat van jullie horen; op onze Web-site bijvoorbeeld. We opereren per slot van rekening niet in ons uppie. Schroom niet en ga het debat met ons aan als je vindt, dat onze meningen niet die van jou zijn.

Met voor iedereen de meest vriendelijke groeten,

Fons Luijben.

U bent hier