h

"Machteloos tegen PFAS-vervuiling? Dat kan niet!"

9 juli 2025

"Machteloos tegen PFAS-vervuiling? Dat kan niet!"

Foto: SP Hulst

Uit recente onderzoeken van de NOS en Omroep Zeeland blijkt een schokkend probleem: tientallen bedrijven in Nederland, waaronder zeker 23 in Zeeland, weigeren mee te werken aan onderzoek naar gevaarlijke PFAS-vervuiling op hun terrein. De provincie staat met lege handen. "Afdwingen is juridisch onmogelijk," zegt gedeputeerde Van der Velde. Maar voor de SP is één ding duidelijk: machteloos toekijken terwijl onze bodem en gezondheid op het spel staan, is geen optie.

Wat speelt er?

PFAS is een groep chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn en niet of nauwelijks afbreken, waardoor ze steeds meer in het milieu voorkomen. Ze kunnen schadelijk zijn voor het immuunsysteem, de vruchtbaarheid, het ongeboren kind en organen als de lever en de schildklier. Ook kunnen ze kanker veroorzaken.
Op en rond brandweerkazernes en chemische bedrijven kan de grond ernstig vervuild zijn. Toch houdt bijna de helft van de te onderzoeken bedrijven in Zeeland de poorten potdicht voor bodemonderzoek. Waarom? En belangrijker: hoe lossen we dit op?

Vragen aan het college

De SP heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld:

  1. Om welke bedrijven gaat het in Zeeland, voor wat betreft het weigeren van de toegang voor dit PFAS onderzoek?
  2. Wat heeft het college nodig om wel toegang te krijgen tot die bedrijventerreinen? Kunnen we dit voor elkaar krijgen met Provinciale regelgeving? Of moet dit landelijk geregeld worden?

Geen tijd voor uitstel

Elke dag zonder onderzoek is een risico. PFAS verspreiden zich onder andere via grondwater en komen zo in onze voedselketen terecht. Het Rijk trok geld uit voor dit onderzoek, maar als bedrijven vrijblijvend kunnen weigeren, schiet het zijn doel voorbij. 

De SP wil:

  • Openheid: Welke bedrijven blokkeren onderzoek?
  • Actie: Snelle wetgeving om toegang af te dwingen bij ernstige vermoedens.
  • Samenwerking: Provincie, Rijk en gemeenten moeten samen de druk opvoeren.

Dit raakt iedereen

Of het nu gaat om vervuilde moestuinen, drinkwater of natuurgebieden – PFAS zijn een gezamenlijke vijand. "Machteloosheid is geen excuus," zegt fractievoorzitter Ger van Unen. "Als bedrijven niets te verbergen hebben, waarom laten ze dan geen onderzoek toe? En zo nodig moet de wet maar aangepast worden. Gezondheid gaat boven winstbelang."

Meepraten? Deel dit bericht of laat ons weten wat jíj vindt via social media of e-mail. Samen maken we Zeeland schoner en veiliger.


Meer lezen?

Reactie toevoegen

U bent hier