h

Statenvergadering 09 december 2004

9 december 2004

Statenvergadering 09 december 2004

Wéér een volle statenagenda met aansprekende onderwerpen. Zeker voor ons als Socialisten. Wat te denken bijvoorbeeld over het voorstel om de energiebedrijven te splitsen in een commercieel bedrijf (levering van voorzieningen en diensten) en een netwerkbedrijf (alle bestaande leidingnetwerken.)

Ons standpunt is, dat alle nutsvoorzieningen in handen van de overheid dienen te zijn.

Als een splitsing niet vermeden kan worden pleiten wij ervoor dat het nieuwe netwerkbedrijf volledig in overheidshanden blijft.

Het privatiseren van het commerciële gedeelte is namelijk al niet meer te voorkomen. De regelgeving vanuit Europa en het reeds ingezette traject dwingen daartoe.

Het probleem is, dat de statenleden met een dubbele pet op zitten. Enerzijds het behartigen van de belangen van alle Zeeuwen (de consument), anderzijds als aandeelhouder het behartigen van de belangen van het energiebedrijf.

Onze keuze was en is duidelijk. Kiezen voor het consumentenbelang.

Ook werd heel uitvoerig gesproken over de miskleunen bij Delta. Daar is genoeg over gesproken en geschreven. De Staten willen een onderzoek instellen.

De SP is als enige partij het hier niet mee eens. Dat vereist een nadere toelichting.

De ridicule wetgeving vanuit Den Haag, om energiebedrijven te privatiseren, zorgt voor veel ellende. De energiebedrijven werden ermee overvallen èn opgezadeld. En dan is het niet terecht, om àlles wat misgaat, Delta in de schoenen te schuiven. Máár de directie van Delta kan wèl aangerekend worden dat onvoldoende is geprobeerd de consumenten te behoeden voor de nadelige gevolgen.

Dat is een kwestie van mentaliteit (arrogantie?).

En dàt los je niet op met een onderzoek naar de oorzaken van de problemen. Een onderzoek waarmee natuurlijk ook weer veel geld mee is gemoeid.

Daarvoor stuur je de verantwoordelijke mensen de laan uit.

Maar zoals zo vaak, krijgen mensen smakken geld voor hun baan met veel “verantwoordelijkheden” omdat ze risico’s lopen. Maar als het mis gaat blijven ze rustig zitten. Of ze gaan met de beruchte “handdruk” naar huis. Zo’n baan willen we allemaal wel. Het kan immers niet fout gaan.

De SP wil géén onderzoek, maar dat de Delta-directie zijn verantwoordelijkheid neemt!

U bent hier