h

Zuid Westelijke Delta

5 september 2010

Zuid Westelijke Delta

Ontwerp Uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta 2010 - 2015 en verder

Zuid Westelijke Delta = Balans veilig, veerkrachtig en vitaal herstellen.

Eén deltagebied, drie pijlers:

    1. Klimaat bestendig Veilig
    klimaat neerslag, droogte, zeespiegelstijging, rivier- afvoer en kustmorfologie

2. Ecologisch Veerkrachtig

    ecologie, water en land, morfologie kust en platen, natuur en landschap

3. Economisch vitaal

    cultuur, economie, cohesie, ruimtelijke kwaliteit

Met andere woorden betekent dit:
1. Veilig beschermd zijn tegen overstromingen, ook wanneer de verwachte klimaatverandering meer water en meer droogtes veroorzaakt.
2. Veerkrachtig: een gezond watermilieu en ruimte hebben voor de belangrijkste schoonheid van de delta, de overgangen tussen zoet en zout en tussen nat en droog.
3. Vitaal: gebieden met goede voorzieningen en een eigen, herkenbare identiteit, die samen de basis vormen voor een aantrekkelijke leefomgeving en een sterke regionale economie.

Delta in ontwikkeling

Zoeken naar een balans. In deze zoektocht is de laatste 50 jaar gepoogt een balans te vinden dat een evenwicht is tussen de veiligheid voor de mens, de dynamiek van het water en een goede mogelijkheid voor de regionale economie.Het dynamische water is buiten gesloten door harde dammen en hoge dijken. Veiligheid en economie profiteerden hiervan.
Maar . . ., de kwaliteit van het water (stilstaand, zout of zoet) ging drastisch achteruit, met alle gevolgen van dien! De recreatie, landbouw en visserij ondervinden hier de gevolgen van. De Oosterschelde, die zijn getijderitme behield (mede dank zij de actiegroepen ging de Oosterschelde niet totaal dicht) verdwenen de z.g. intertijdengebieden door erosie van de zandplaten (zandhonger) Gelukkig hebben deze problemen de kracht en schoonheid van dit gebied niet totaal verdrongen, maar de dreiging is er wel! Het Volkerak-Zoommeer heeft te kampen met stankoverlast en vissterfte veroorzaakt door blauwalg,en er zijn daardoor momenten dat er dan onvoldoende water is voor beregening van het landbouwland.

Gebiedsprogramma's en deltathema's

De stuurgroep Zuidwestelijke Delta presenteert in het Uitvoeringsprogramma de acties voor de periode 2010 - 2015+. Daarin wordt getracht om de balans te herstellen en bij te dragen tot een veilig, ecologisch veerkrachtig én economisch geheel.Het programma bevat daarvoor combinaties met meerwwarde tuusen regionale plannen voor versterking van leefomgeving en economie en natonale opgaven voor een beter watermilieu en het waarborgen van de veiligheid. Mede m.b.t. de klimaatveranderingzullen er ook stappen gezet worden om straks de juiste antwoorden te hebben op de gevolgen.
Uitvoering van de diverse gebiedsprogramma's ligt in handen van de diverse partijen of samenwerkingsverbanden die daarvoor verantwoordelijk of bevoegd zijn.Dit alles wordt op zuidwestlijk deltanivo bewaakt door de stuurgroep.

Status, reageren en meedoen

Het uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta bindt de overheden die deelnemen in de stuurgroep aan de afgesproken acties en projecten. Voordat provincies, waterschappen en Rijk het programma vaststelle, vragen zij eerst aan maatschappelijke organisaties en andere geinteresseerden of ze zich willen verbinden aan het Uitvoeringsprogramma en bij behorende ambities en aanpak. Wat kunnen zij aan het programma (blijven) bijdragen en welke inititieven willen zij toevoegen. Hiervoor wordt de regiotour georganiseerd.

Stuurgroep ZWD
Voor een samenvatting Plan van Aanpak

U bent hier