h

Statenfractie SP wil debat over Thermphos

15 november 2010

Statenfractie SP wil debat over Thermphos

SP Zeeland opent meldpunt Thermphos en roept gedeputeerde op het matje

De Provinciale Statenfractie van de Socialistische Partij heeft de gedeputeerde Wiersma ter verantwoording geroepen door het aanvragen van een interpellatie-debat. De SP roept de gedeputeerde op het matje over de recente ontwikkelingen bij fosforproducent Thermphos.

Aanleiding hiervoor is het verlenen van een milieuvergunning aan Thermphos waarin zij 4 maal de maximaal toegestane norm aan dioxine mag uitstoten voor een periode van 4 jaar. Verder heeft de partij vele bedenkingen bij de handhaving van de provincie over de afgelopen jaren en het informeren van de Provinciale Staten, omwonenden en andere betrokkenen.

Fractiewoordvoerder Tim Thepass: “Onze fractie krijgt verontrustende mails en telefoontjes, terwijl de gedeputeerde elke keer weer beweert dat er niets aan de hand is. De provincie stelt dat de volksgezondheid altijd prioriteit nummer één heeft maar waarom neemt zij dan genoegen met een uitstoot die vier maal de maximaal toelaatbare waarde is? Wij verwachten van de gedeputeerde volledige openheid van onderzoeksgegevens, ook als die boven de norm liggen. Onze inzet is absoluut om Thermphos open te houden, alleen niet ten koste van de gezondheid van alle Zeeuwen die er in de buurt wonen en de werknemers ven Thermphos!”

Naast het interpellatiedebat opent de fractie van de SP ook een meldpunt over Thermphos. Zeeuwen kunnen via de website zeeland.sp.nl hun klachten melden, dat kunnen omwonenden zijn die last krijgen van de uitstoot of werknemers die onveilige werksituaties willen doorgeven. De SP zal deze meldingen vervolgens bundelen om zo inzicht te krijgen in de werkomgeving van thermphos en de mogelijheid van gerelateerde gezondheidsklachten aan de uitstoot van Thermphos.

Vragen spoeddebat Thermphos

U bent hier