h

Ger van Unen: "Stichting Zeeuws Landschapsbeheer mag niet verdwijnen."

26 februari 2011

Ger van Unen: "Stichting Zeeuws Landschapsbeheer mag niet verdwijnen."

De Socialistische Partij spreekt schande over de voorgenomen bezuinigingen van de Provincie Zeeland op Stichting Zeeuws Landschapsbeheer. Naast de voorgenomen bezuinigingen van 20% waar de stichting al eerder van op de hoogte was gebracht, heeft het provinciaal bestuur vorige week besloten om ook de overige 80% te schrappen. De stichting vreest voor de gevolgen, zo laten zij weten in een brandbrief aan ondermeer de Socialistische Partij. De stichting draait voornamelijk op vrijwilligers, het merendeel van de subsidie die zij ontvangen gaat naar het trainen van deze vrijwilligers en materiaalkosten.

Ger van Unen, lijsttrekker voor de SP in Zeeland reageert woedend: "de Stichting Zeeuws Landschapsbeheer is geen club van duurbetaalde milieumanagers die een vreugdedansje opvoert rond elke drie pret-eiken die geplant worden. Vaak gaat het hier om vrijwilligers die de waarde van natuur- en cultuurgronden weten te waarderen en daarmee ons Zeeuwse landschap juist behoeden voor verrommeling. Zonder deze vrijwilligers hebben uitwassende onkruiden als de akkerdistel juist vrij spel en dreigen monumenten en landschapsmarkeringen te vervallen tot ruïnes. Ongeacht hoe iemand denkt over de aanleg van nieuwe natuur in Zeeland, deze vrijwilligers zorgen voor het behoud van wat we nu hebben aan cultuurhistorische waarden. Dat moeten we juist koesteren !"

De Tweede Kamerfractie van de Socialistische Partij heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de bezuinigingen. De SP wil ondermeer van de regering weten hoe zij denkt dat deze stichting kan blijven voortbestaan. Ook wil de SP weten hoeveel boeren hiervan de dupe zijn die nu profiteren van de diensten van Landschapsbeheer Nederland bijvoorbeeld door controle op bacterievuur in meidoorns, aanleg of herstel van erfbeplanting, advies over cultuurhistorische elementen of onderhoud particuliere historische buitenplaatsen.

Lees de schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Henk van Gerven (.PDF)

U bent hier