h

Gedeputeerde Staten laks met nieuwe informatie Thermphos

17 maart 2011

Gedeputeerde Staten laks met nieuwe informatie Thermphos

Op 16 maart was er een informatieavond georganiseerd voor de omwonenden en omliggende bedrijven van fosfor-producent Thermphos. Tijdens deze bijeenkomst maakte de Commissaris van de Koningin Karla Peijs bekend dat Thermphos al 3 overtredingen heeft begaan op de milieu-vergunning die sinds 1 januari van kracht is.

De SP betreurt het dat Thermphos nog niet in staat is om het volledige productieproces onder de knie te krijgen zonder dat de omgeving daaronder leidt. Thermphos leek op het gebied van dioxine-uitstoot de afgelopen maanden juist steeds schoner te produceren. De socialisten zetten verder vraagtekens bij de insteek van het provinciaal beleid, Fractievoorzitter Ger van Unen "Het lijkt er nu op dat het college slechts in uitzonderlijke gevallen overgaat tot handhaving of dwangsommen, terwijl elke Zeeuw bij wildplassen wel direct een boete krijgt wegens ongewenste uitstoot."

De fractie van de SP is ook ontevreden over de informatie die de leden van de Provinciale Staten ontvangen. "Het kan toch niet gebeuren dat wij informatie over een gevoelig onderwerp als Thermphos via de bewonersbijeenkomst moeten vernemen? Begrijp me niet verkeerd, ik ben heel blij dat het provinciebestuur eindelijk de bewoners voorlicht over de stand van zaken maar het lijkt wel alsof ze nu de volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten vergeten. Moeten we straks ook de programmabegroting via de media verwachten in plaats van de statengriffier?" zegt van Unen. "Ik hoop dat het college beseft dat de kwaliteit van besluitvorming begint bij goed geïnformeerde statenleden en het zou mij deugd doen als zij deze informatieplicht serieus zouden nemen."

UPDATE:

05-04-2011 • 'Er is niets mis met de informatievoorziening aan de Provinciale Statenleden.' Dat meent het college van Gedeputeerde Staten in antwoord op schriftelijke vragen van de SP.

Het college benadrukt wel dat zij de Provinciale Staten goed zullen informeren, voor Thermphos komt elke drie maanden een speciale update met de gang van zaken en de lopende acties van de Provincie. Van Unen: 'Het college geeft nu aan dat zij de informatieplicht wel degelijk serieus nemen. Dat is goed nieuws want met de gemaakte fouten in dit dossier moeten we kunnen rekenen op volledige en betrouwbare informatie.'

Bekijk de volledige update:
Provincie: 'Niets mis met informatie aan Statenleden'

Schriftelijke vragen (art. 44) Informatievoorziening aan Provinciale Staten (.PDF 124KB)

U bent hier