h

Sluiting tunnel onvoldoende verzorgd

15 mei 2011

Sluiting tunnel onvoldoende verzorgd

Aankomende dinsdag 17 mei zal de Westerscheldetunnel vanaf 20.30 uur tot woensdagnacht 04.00 uur geheel zijn afgesloten in verband met geplande werkzaamheden.

De SP-fractie in Zeeland heeft diverse signalen ontvangen dat deze afsluiting onvoldoende bekend is en juiste bewegwijzering door middel van omleidingsborden ontbreken. Na contact met Rijkswaterstaat (RWS) op vrijdagmiddag 13 mei vernam onze fractie dat er nog geen melding was gedaan voor het plaatsen van omleidingsborden door de N.V. Westerscheldetunnel of vanuit de Provincie.

De geplande werkzaamheden zijn alleen vermeld op de site van westerscheldetunnel.nl. Op de landelijke site van onderhoud en werkzaamheden aan de weg, AnaarBeter.nl, de webpagina van Rijkswaterstaat, alsmede de routeplanner van de ANWB wordt geen enkele melding gemaakt van het afsluiten van de Westerscheldetunnel.

"We hebben uitgebreid contact gezocht met deze instanties" zegt Roland van Tilborg, woordvoerder Mobiliteit. "Maar ze verwijzen allemaal naar de beheerder van de Westerscheldetunnel, die is verantwoordelijk om de juiste informatie door te geven."

"Om te voorkomen dat automobilisten, door het ontbreken van de juiste informatie, pas vlak voor de tunnelingang vernemen dat deze afgesloten is, is het noodzakelijk dat er bij Bergen op Zoom en/of Hoogerheide al gewezen wordt op de geplande afsluiting van de Westerscheldetunnel." aldus Van Tilborg.

De SP heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten, eigenaar van de NV Westerscheldetunnel.

UPDATE:

14-06-2011 • Zelfs 30 klachten en 'enkele automobilisten die niet op de hoogte waren' kunnen de provincie niet overtuigen om een tijdelijke afsluiting van de Westerscheldetunnel voortaan beter bekend te maken. Dat blijkt uit de antwoorden van het college van Gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen van de SP

Roland van Tilborg: 'Wat ons het meeste opviel was dat er in de landelijke routeplanners ook totaal geen rekening was gehouden met de omleiding. Websites als VanAnaarBeter.nl of de routeplanner van de ANWB zeiden helemaal niets over de afsluiting. Iemand die dus 's nachts naar Terneuzen rijdt, komt pas ter hoogte van Bergen op Zoom erachter dat de tunnel dicht is en moet omrijden via Antwerpen. Dat betekent dus dik anderhalf uur later verschijnen op je afspraak.'

'Natuurlijk is er wel aandacht besteedt aan de sluiting via Twitter, SMS berichten en de lokale media, maar iemand die bijvoorbeeld vanuit Amsterdam vertrekt gaat niet drie dagen voordat ie naar Terneuzen wil de regionale kranten in de gaten houden. Steeds meer mensen vertrouwen blind op routeplanners of navigatiesystemen dus is het logisch dat je ook via die kanalen de afsluiting van te voren aankondigt. Spijtig dat de Provincie niet wil overleggen met de directie van de Westerscheldetunnel om een verbeterslag te maken.'

Bekijk de volledige update:
Provincie wil niet beter informeren bij afsluiting Westerscheldetunnel

Schriftelijke vragen over de geplande sluiting van de Westerscheldetunnel ( 166 KB .pdf )

U bent hier