h

SP stelt vragen over nieuwe varkensflat in Tholen

6 juni 2011

SP stelt vragen over nieuwe varkensflat in Tholen

In diverse provincies is er al een lange tijd discussie over de bio-industrie en de concentratie van dieren in bv megastallen of varkensflats.

Ook in Zeeland is deze discussie opnieuw opgelaaid sinds de gemeente Tholen bekend maakte dat er een milieuvergunning is aangevraagd voor het vestigen van een intensieve varkenshouderij ( 5600 dieren ) in Poortvliet. De SP-fractie is verbaasd over dit voornemen en het feit dat deze vergunningsaanvraag niet in de Provinciale Staten besproken is.

Foto: peteaylward (CC BY-NC-SA 2.0)
"Nu in Brabant een einde wordt gemaakt aan de megastallen en varkensflat, is het verbazingwekkend dat Zeeland deze bio-industriëlen met open armen lijkt te ontvangen." aldus het Thoolse SP Statenlid Roland van Tilborg. "Zeeland heeft dankzij de chemische en nucleaire industrie al de twijfelachtige eer van Nederlands afvalputje en nu willen ze de bio-industrie daaraan toevoegen."

Inmiddels is vastgesteld dat de gezondheid van dier én mens wordt aangetast door blootstelling aan de stoffen die de bio-industrie uitstoot, bijvoorbeeld ammoniak en fijn stof. Daarnaast ontstaan er steeds meer problemen met ziekten ( zoals de Qkoorts uitbraak ) door resistente bacteriën, veroorzaakt door overmatige en onnodige toediening van antibiotica. Als gevolg van een hoge concentratie dieren op een compact gebied is het risico op een epidemie vele malen groter.

Van Tilborg; "De dieren in de bio-industrie worden alleen nog gezien als een economisch product zonder oog te hebben voor dierenwelzijn. Bovendien is de schaalvergroting alleen goed voor de portemonnee van een zeer kleine groep rijke bio-ondernemers en gaat ten koste van het traditionele boerengezinsbedrijf."

In februari dit jaar heeft ook de Tweede Kamer zich uitgesproken door een voorlopig verbod te maken voor nieuwe stallen met 7500 varkens of meer. Alhoewel het bedrijf dat de nieuwe varkensflat wil gaan bouwen onder deze grens blijft, vindt de SP het ongepast om deze vergunningsaanvraag gewoon te behandelen."Als je je houdt aan de geest van de aangenomen motie,' zegt Roland van Tilborg "dan moet je toch constateren dat een varkensflat van deze omvang op zijn minst omstreden is."

UPDATE:

28-06-2011 • Het college van Gedeputeerde Staten ziet geen toekomst voor nieuwe varkensflats in Zeeland. In antwoord op de vragen van de SP stelt zij dat: 'Wij voeren een restrictief beleid. Daaruit blijkt dat wij niet positief staan tegenover een grootschalige ontwikkeling van de sector door middel van nieuwvestiging.'

Toch wil het college zich niet actief mengen in de discussie rondom een nieuw bedrijf dat 5600 varkens wil vestigen in Poortvliet. Alhoewel de Provincie een terughoudend beleid voert is het uiteindelijk aan de gemeenten om de vergunning te verlenen, de gemeente heeft dus het laatste woord en het lijkt erop dat die deze bio-industrieël volledig de ruimte gaat geven.

Bekijk de volledige update:
Provincie volgt SP: Geen ruimte voor nieuwe varkensflats

Schriftelijke vragen over vergunning voor nieuwe varkensflat( .PDF 166 KB)

U bent hier