h

College erkent eindelijk fouten in dossier Thermphos

10 juli 2011

College erkent eindelijk fouten in dossier Thermphos

Tijdens de statenvergadering van 8 juli is eindelijk het Thermphos-rapport behandeld.

De commissie Mans had dit rapport al op 25 februari aangeboden aan de Provincie en die heeft het rapport tot tweemaal toe besproken in de commissies. Toch werd het rapport pas na 4,5 maand besproken in de Statenzaal.



Jeroen van Dijen, woordvoerder op het gebied van milieu en water, toonde zich erg ongelukkig met deze vertraging. "Het rapport van de commissie Mans is in die 4,5 maand met geen letter gewijzigd. Het lijkt wel een tactiek van het college om zoveel mogelijk tijd te laten ontstaan tussen de uitzending van Zembla en dit rapport om zo de aandacht te laten verslappen en haar verantwoordelijkheid te ontlopen. Het rapport werd zelfs over de verkiezingen geteld."

"Natuurlijk is er ondertussen aanvullende informatie gekomen, nuttige informatie die de route uitstippelt die het college wil volgen om te leren van haar fouten. Maar hoe kan je van je fouten leren, als je niet wilt erkennen dat je fouten hebt gemaakt?"

Het rapport, wat de commissie Mans zorgvuldig heeft opgesteld, is niet mals. De Provincie heeft duidelijk steken laten vallen op het gebied van handhaving en informatieverstrekking. Frappant is dan ook dat het college direct na het verschijnen van het rapport de conclusies en aanbevelingen vierkant naast zich neer legde.

"De arrogantie en het gemak waarmee ze dat deed is gewoon schandalig!" aldus Jeroen van Dijen. "Daarom had de SP ook een motie van afkeuring voorbereid waarin wij het college niet alleen aanspreken op deze gigantische blunder maar hen ook opriepen om alle conclusies en aanbevelingen uit te voeren."

Tijdens de discussie werd duidelijk dat het huidige college toch de aanbevelingen ( behalve nummer 8 ) van het rapport overneemt. Gedeputeerde van Heukelom gaf toe dat het college te snel reageerde: "Ik leer nog steeds, ondanks mijn leeftijd, en zie nu dat de zaken toch anders in elkaar steken. We hadden toen inderdaad beter eerst gesproken met de Statenleden."

De aanbeveling om meer afstand te krijgen tussen de Provincie en Thermphos is opgepakt, zo worden lasten onder dwangsom niet meer in overleg gedaan en blijft Thermphos onder verscherpt toezicht staan. Ondanks het verzoek van het bedrijf dat klaagde dat ze veel meer toezicht hebben dan vergelijkbare bedrijven.

Ook de informatievoorziening naar omwonenden gaat de Provincie verbeteren, zo komt er een communicatieplan en zullen de gezondheidsonderzoeken breed onder de aandacht worden gebracht.

Is de SP dan nu helemaal positief over Thermphos? "Nee, absoluut niet," antwoordt Van Dijen "We hebben uiteindelijk afgezien van de motie van afkeuring maar de opstelling van Thermphos baart ons nog steeds zorgen. Zij stellen zich hard op tegen de voorgenomen dwangsommen en dreigen in beroep te gaan. Zaak voor de SP om dit dossier heel goed in de gaten te houden."

Bekijk de uitzending van de Provinciale Staten (Video)
Betoog over Thermphos ( .PDF 169 KB)

U bent hier