h

Opheldering over beveiliging sluizen en gemalen

29 maart 2012

Opheldering over beveiliging sluizen en gemalen

De SP fractie heeft vandaag een open brief gestuurd aan de Veiligheidsregio Zeeland. Aanleiding was de berichtgeving in EenVandaag over slecht beveiligde sluizen, pompen en gemalen waaronder in Zeeland.

Roland van Tilborg; 'De reportage van EenVandaag liet zien dat het kinderlijk eenvoudig is om met wat zoekopdrachten in Google te zoeken naar onbeveiligde systemen in Zeeland, waarachter de bediening van gemalen tevoorschijn kwamen."



"In sommige gevallen was het zelfs mogelijk om met één muisklik het systemen te ontregelen, valse signalen door te geven en ervoor te zorgen dat de beheerders geen toegang tot het systeem meer hadden. De SP heeft de beelden van EenVandaag getest in de praktijk en we waren met stomheid geslagen door het resultaat."

"Daarom hebben wij op 9 maart een motie ingediend,' aldus Van Tilborg. "Wij wilden graag dat de provincie alle betrokken partijen zou uitnodigen om samen te kijken waar de problemen zitten en die op te lossen, want de veiligheid van de Zeeuwen moet gewaarborgd blijven."

Toch was er in de Statenvergadering van 9 maart geen meerderheid voor dit standpunt van de SP fractie. Van Tilborg; "De Gedeputeerde wilde alleen kijken naar de provinciale objecten, de bruggen over het Kanaal door Walcheren en de Zeelandbrug, en garandeerde dat deze veilig zijn omdat ze via een beveiligd glasvezelnetwerk bediend worden."

Voor alle andere bruggen, sluizen, pompen en gemalen wees Gedeputeerde Van Beveren erop dat de Veiligheidsregio Zeeland het eerste aanspreekpunt is. De SP fractie heeft daarop besloten om de motie in te trekken en via een openbare brief om uitleg te vragen bij de Veiligheidsregio.

Motie veiligheid sluizen en gemalen ( 319 KB .PDF)
Openbare Brief aan VRZ: Veiligheid sluizen en gemalen ( 9 KB .PDF)
Buitenhof over cyberterreur (Video)

U bent hier