h

SP verbijsterd over vertrekregeling Boerma

25 maart 2012

SP verbijsterd over vertrekregeling Boerma

De SP Statenfractie van Zeeland heeft met verbijstering kennis genomen van de vertrekregeling die de Raad van Commissarissen van energiebedrijf Delta heeft getroffen met voormalig directeur Boerma.

Fractievoorzitter Ger van Unen; 'Het is gewoon schandalig dat een directeur die Zeeland een onrendabele kerncentrale probeerde aan te smeren ruim 7,5 ton meekrijgt bij zijn ontslag en nog een bonus van een ton erbovenop ook. Volledig betaald door de klanten van Delta. Ook krijgt meneer Boerma nog eens vier ton omdat hij tot aan 2014 het bedrijf nog adviezen geeft, dat is helemaal belachelijk! Hebben ze bij Delta dan voor niets een interim-directeur aangenomen?'



De SP pleit ervoor om via de provincie als grootste aandeelhouder een oproep te doen aan Boerma om af te zien van deze beloning voor ondermaatse prestaties en dwingende afspraken te maken met Delta over het salarisgebouw.

'Blijkbaar kunnen ze het zelf niet fatsoenlijk regelen, dus dan moet de Provincie ingrijpen.' zegt Van Unen. 'Terwijl sommige energiebedrijven laten zien dat het ook anders kan, zo verdienen de directeuren van Greenchoice 80.000 euro op jaarbasis, een mooi bedrag voor een goede baan.'

Inmiddels heeft de SP schriftelijke vragen ingediend bij het dagelijks provinciebestuur. Verder willen de socialisten dat bij de aanstelling van een nieuwe directeur per 1 juni, een sober dienstverband wordt aangegaan waarbij torenhoge bedragen en standaard enorme bonussen tot het verleden behoren. 'Wij denken dat je voor een soortgelijk bedrag van 80.000 euro met gemak een nieuwe directeur voor Delta kan vinden, het is immers crisis en dan past behoudenheid beter dan exorbitante salarissen.' aldus Van Unen.


UPDATE:

19-04-2012 • Het College van Gedeputeerde Staten wil niet ingrijpen bij de vergoedingen die topman Boerma bij zijn vertrek meekreeg. Dat blijkt uit het antwoord op vragen van de SP.

De SP heeft daarom 3 moties aangekondigd waarin zij oproept om de ontslagvergoeding te verwerpen en de nieuwe directeur van Delta maximaal de Balkenendenorm te betalen. Daarnaast eist de SP het ontslag van de Raad van Commissarissen wegens een onvoldoende kritische en controlerende functie.

Bekijk de volledige update:
SP eist aftreden Commissarissen Delta

Schriftelijke vragen over vertrekregeling Boerma ( 94KB .PDF)
PZC: Oud-directeur Boerma van Delta krijgt 1,3 miljoen euro mee
Omroep Zeeland: SP stelt vragen over vertrekregeling Boerma
PZC: SP: vertrekregeling Boerma 'absurd'
Financieel Dagblad: Vertrekregeling oud Delta-directeur Boerma wekt boosheid op van SP

U bent hier