h

Provincie breekt opnieuw met eigen collegeprogramma

20 april 2012

Provincie breekt opnieuw met eigen collegeprogramma

De Statenfractie van de SP heeft met verbazing begrepen dat de Provincie Zeeland toch instemt met gedeeltelijke ontpoldering van de Hedwigepolder.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Gedeputeerde Heijning probeerde nog de verstuurde brief af te doen als aanvullende kritische vragen over de nieuwe plannen van Bleker maar kon niet ontkennen dat de uitspraak om een einde te maken aan 7 jaar discussie een verkapte instemming is. 'Wij denken dat ontpolderen onvermijdelijk is geworden,' sprak de Gedeputeerde na vragen van de SP.

Statenlid Jeroen van Dijen, woordvoerder Ecologie: 'Ik kan me voorstellen dat het college van Gedeputeerde Staten nog veel vragen hebben, het is dan ook een baggerplan wat Bleker heeft ingediend bij de Europese Commissie. Ik begrijp dan ook niet dat de Gedeputeerde instemt met deze plannen, terwijl er nog zoveel alternatieven zijn om de unieke natuur in de Westerschelde te herstellen zonder dat er polders onder water hoeven.'



Toch gaat Zeeland schoorvoetend akkoord, Commissaris van de Koningin Karla Peijs vertelde bij het tv-programma Moraalridders dat de Provincie de plannen van Bleker zal steunen. 'Hij moet het uitvoeren en wij gaan het niet tegenwerken.'

Hiermee verbreken de Gedeputeerde Staten het uitgangspunt in haar collegeprogramma dat er een alternatief gezocht wordt voor ontpoldering van de Hedwigepolder. Eerder liet het College al twee andere punten uit het coalitieprogramma vallen door het aanwijzingsbesluit voor windmolens op de Kreekraksluizen en de instemming met het natuurakkoord van Bleker.

'Je zou verwachten dat de VVD, CDA, SGP en PvdA kritisch zijn over deze instemming met ontpolderen, immers hebben zij hun handtekening gezet onder dat collegeprogramma.' Ook Gedeputeerde Heijning erkende dat de SP 'best een punt heeft' als het gaat over verbreken van de afspraken in het collegeprogramma. Toch was er geen meerderheid voor de 6 ingediende moties, waaronder een motie van de SP waarin de Gedeputeerde opgeroepen werd om niet in te stemmen met het nieuwe alternatief van Bleker.

pdfBrief Gedeputeerde Staten over alternatief van Bleker ( 147KB )
pdfMotie: Herziene brief en niet ontpolderen ( 153KB )
Opinie-artikel Tweede Kamerlid Henk van Gerven: "Grijp nu de kans voor echte oplossing in Westerschelde"
PZC: Zeeland spreekt zich niet uit over Hedwige-alternatief
Bekijk het debat van de Statenvergadering

U bent hier