h

Gemeenten nog niet klaar voor overdracht jeugdzorg

16 juni 2012

Gemeenten nog niet klaar voor overdracht jeugdzorg

De Zeeuwse gemeenten zijn nog niet klaar om de Jeugdzorg over te nemen, dat antwoordde Gedeputeerde Van Heukelom tijdens de commissievergadering van 14 juni op vragen van de SP.

Op dit moment is de Provincie Zeeland nog het bevoegd gezag voor Bureau Jeugdzorg en hulpverlener Juvent, maar deze taken zullen rond 2015 overgedragen worden aan de gemeenten.

Fractievoorzitter Ger van Unen: 'In het bestuursakkoord wat de landelijke overheid met de provincies en gemeenten heeft afgesproken, staat dat de jeugdzorg dichtbij de mensen georganiseerd moet worden. Op zich is dat een mooi streven, maar dan moet die zorg wel goed geregeld zijn en moet er voldoende budget beschikbaar blijven' aldus Van Unen.

Gedeputeerde Van Heukelom benadrukt dat de gemeenten, samen met de provincie, hard bezig zijn om de kennisachterstand in te halen. 'We hebben zelfs 2 transitiemanagers aangesteld en daarnaast is er een Taskforce opgericht met wethouders die het proces moeten versoepelen. Toch zijn de gemeenten er nu nog absoluut niet klaar voor, het zou dodelijk zijn als we de overdracht nu zouden doen.'

De korting de de landelijke overheid bij deze overdracht wil opleggen bedraagt 300 miljoen euro, het resterende budget ontvangen de gemeenten via de uitkering van de landelijke overheid. Gedeputeerde Van Heukelom bevestigde tijdens de commissie dat dit geld niet geoormerkt is, dat wil zeggen dat gemeenten zelf mogen bepalen wat ze met de bijdrage voor Jeugdzorg doen.

Ook blijft de SP huiverig voor de zogenaamde gemeenschappelijke regelingen. 'We zien in de praktijk dat wethouders zich achter zo'n regeling gaan verschuilen met als gevolg dat niemand er echt meer over gaat, verantwoordelijkheden worden zo weggehaald van de gemeenteraden en de volksvertegenwoordigers' zegt Van Unen.

De Gedeputeerde erkende dit probleem: 'Ik hoor gelukkig van de gemeenten dat ze zo'n situatie willen vermijden, afspraken maken en samenwerken is een goede stap maar een gemeenschappelijke regeling is geen oplossing. Je krijgt, net zoals de SP zegt, een oplossing als de GGD; die is eigenlijk van niemand en niemand voelt zicht verantwoordelijk. Dat moeten we niet willen dus zoeken we naar een andere oplossing.'

Verder zegde de Gedeputeerde toe dat in september zowel de gemeenteraden als de provinciale staten worden geïnformeerd over de knelpunten en de oplossingen.

Bekijk de video-uitzending van de commissie
pdfBrief GS over transitie Jeugdzorg(4.0MB)

U bent hier