h

SP: niet bezuinigen maar snijden in 'rechtse hobby's'

22 juni 2012

SP: niet bezuinigen maar snijden in 'rechtse hobby's'

De statenfractie van de SP wil niet bezuinigen op sociale, culturele en maatschappelijke organisaties om extra geld vrij te maken voor nieuwe investeringen.

Dat zegt fractievoorzitter Ger van Unen vandaag tijdens de behandeling van de kerntakendiscussie en de daaraan gekoppelde bezuiniging van 6,8 miljoen.

bron: © Omroep Zeeland
'Het College lijkt lukraak instellingen te hebben gekozen waarop bezuinigd wordt. In 2010 heeft de Provincie al een bezuinigingsronde doorgevoerd, toen was er sprake van een kaasschaafmethode; alle instellingen moesten 20% inleveren. Dit keer kiest het College voor een dartbordmethode, lukraak pijltjes gooien en als je getroffen wordt, dan verlies je de helft of de volledige subsidie.'

Ook andere partijen hadden kritische opmerkingen over de snelheid waarmee Gedeputeerde Staten de kerntaken van de Provincie vaststelden en dit koppelden aan de bezuinigingsopgave. Mede door deze kritiek besloot het college om de ingangsdatum een jaar vooruit te schuiven om gesprekken met de betrokken organisatie te voeren.

'Het is jammer dat de coalitiepartijen de rijen volledig gesloten hadden. De volledige oppositie, op één partij na, dienden een voorstel in om de kerntakendiscussie eerst te voeren en pas later dit jaar te beslissen over de bezuinigingen en hierbij ook te kijken naar marketing en promotie waar Zeeland veel geld aan uitgeeft. Deze haalde het helaas niet.' aldus een teleurgestelde Van Unen.

De SP heeft daarnaast een eigen voorstel ingediend. 'Wij maken andere keuzes dan dit college, wij willen niet bezuinigen op TerraMaris, de Zeeuwse bibliotheek of het Zeeuws Museum en daarom halen wij het geld weg bij rechtse hobby's: wij willen bezuinigen op de oesterpartij, de twee lobbyisten in dienst van de Provincie, het nucleaire expertise centrum, de Economische Impuls Zeeland en topsportevenementen zoals de Enecotour. Helaas steunde alleen de lokale partij NZ het voorstel van de SP.

Ook zijn de socialisten ontevreden over de totstandkoming van het voorstel. 'Wat dit college eigenlijk had moeten doen is de Provinciale staten eerder bij dit voorstel betrekken. Gedeputeerde Staten bepalen niet welke koers wij varen op de kerntaken, de Staten moeten zelf hun accenten kunnen geven. Ik vind het een schande dat de coalitiepartijen het dualisme gewoon schofferen, terwijl we notabene een aparte commissie ingesteld hebben die het dualisme moet bevorderen."

pdfAangepast voorstel kerntakendiscussie ( 692KB )
pdfAmendement SP: Snijden in rechtse hobbys ( 102KB )

U bent hier