h

Gedeputeerde erkent: Sluiting basisscholen beïnvloedt de leefbaarheid

22 april 2013

Gedeputeerde erkent: Sluiting basisscholen beïnvloedt de leefbaarheid

Gedeputeerde Van Heukelom kan zich vinden in het standpunt van de SP dat de bestaande kleine basisscholen van groot belang kunnen zijn als het gaat om de aantrekkelijkheid van kleine kernen voor jonge gezinnen die naar Zeeland willen verhuizen.

Roland van Tilborg

De Onderwijsraad gaf eerder in haar advies nog aan dat basisscholen met minder dan 100 leerlingen moeten sluiten. In Zeeland gaat het dan om 96 van de 233 basisscholen, bijna de helft.

Roland van Tilborg, woordvoerder onderwijs, kwam in de Statenvergadering van 19 april terug op de beantwoording door het college van zijn eerder gestelde vragen over hoe Gedeputeerde Staten aankijken tegen dit advies en de eventuele gevolgen hiervan.

Van Tilborg citeerde de toespraak van de Commissaris van de Koningin, Han Polman, die hij op 8 maart jl. gehouden heeft. "Het zijn vooral de sociaal maatschappelijke criteria voor kinderen die wonen in gebieden die dunner bevolkt zijn waarbij de nabijheid van scholen cruciaal is. Niet alleen vanwege de aanwezigheid van primair onderwijs maar ook de rol die scholen vervullen als ontmoetingsplaats, als vindplaats, met een dorp- of wijkfunctie als ontmoetingsplaats van mensen. We zullen lobbyen, het is gevraagd en we zullen het doen."

"Is het niet tegenstrijdig om enerzijds in de beantwoording te stellen dat een school geen cruciale factor voor de leefbaarheid van een dorp en anderzijds te stellen dat goed onderwijs en voldoende kennis voor het college een belangrijke voorwaarde is voor innovatie en een aantrekkelijke vestigingsplaats" vroeg van Tilborg zich af. “In gesprekken met ouders kwam naar voren dat veel van deze mensen eerst gekeken hebben of er een basisschool in de buurt was. Dit was een belangrijk argument om er voor te kiezen om naar Zeeland te verhuizen.”

Hierin moest Gedeputeerde Van Heukelom de SP gelijk geven: “De aanwezigheid van een basisschool hoeft niet de pijler te zijn onder de sociale cohesie van een dorp. Er zullen geen mensen vertrekken als de basisschool verdwijnt. Ik ben het wel met de SP eens dat er bij vestiging van gezinnen gekeken wordt naar de aanwezigheid van een basisschool en dit zwaar mee kan tellen.”

Net als de SP vindt ook van Heukelom het ophogen van het minimale leerlingenaantal naar 100 niet realistisch.

'Advies om helft Zeeuwse basisscholen te sluiten is absurd'

U bent hier