h

SP stapt uit klankbordgroep Delta

24 mei 2013

SP stapt uit klankbordgroep Delta

De SP-statenfractie is opgestapt uit de klankbordgroep van energiebedrijf Delta omdat zij het niet eens is met de daaraan verbonden stricte geheimhoudingsplicht.



In deze klankbordgroep wordt de toekomststrategie van Delta besproken met de provincie Zeeland als grootaandeelhouder. Delta eist in ruil voor inzage in de gegevens van het bedrijf van alle leden van deze groep schriftelijk absolute geheimhouding.

Fractievoorzitter Ger van Unen: “Als volksvertegenwoordigers hebben wij de plicht om burgers volledig en eerlijk voor te lichten. Deze taak kunnen wij niet waarborgen als wij met handen en voeten gebonden worden door een dergelijk geheimhoudingsgebod."

"Als er dingen niet in de haak zijn bij Delta moet het voor ons ten allen tijde mogelijk zijn deze informatie openbaar te maken. Voor ons als fractie vinden wij deze absurde geheimhoudingsplicht reden genoeg om de klankbordgroep te verlaten. Met pijn in het hart, dat wel, want we hebben tot nu toe zeer voortvarend samengewerkt. We hebben onderzocht wat het beste scenario is om de aandelen van Delta, bezit van de Zeeuwse belastingbetaler, voor de toekomst veilig te stellen."

bron: © Omroep Zeeland
"Delta heeft het van het begin af lastig gevonden dat Statenleden zich hiermee bemoeiden. Met de eis van Delta om een verregaande geheimhoudingsverklaring te tekenen komt mijn rol als volksvertegenwoordiger in de knel."

"De kiezers in Zeeland hebben mij gekozen om kritisch te zijn en die rol neem ik zeer serieus. Ik betreur deze hele gang van zaken want nu is de SP, die toch een eigen mening heeft over hoe je om moet gaan met publiek bezit, niet meer vertegenwoordigd. Dat de klankbordgroep nu bestaat uit partijen die weleens verschrikkelijke plannen met Delta kunnen hebben is een erg vervelende zaak, ik hoop dat Delta beseft dat ze hiermee zichzelf diep in de vingers hebben gesneden.”

U bent hier