h

'College is geland in zee, maar komt geen meter vooruit'

21 juni 2013

'College is geland in zee, maar komt geen meter vooruit'

'Het college van Gedeputeerde Staten wil inzetten op economische ontwikkelingen, groei en innovatie maar heeft na 2 jaar nog geen haalbare resultaten.' Dat zegt SP-fractievoorzitter Ger van Unen vandaag tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota 2013 in de Provinciale Staten.


'Nu het college halverwege haar termijn zit, zou je verwachten dat er concrete resultaten zijn, maar het tegendeel is waar. De werkloosheid loopt verder op en het aantal bedrijfsopheffingen is zelfs met de helft gestegen! De Provincie doet daar zelf ook aan mee, door 161 ambtenaren van 57 jaar of ouder naar huis te sturen en door 56 fte van de regionale uitvoeringsdienst te ontslaan. Vervolgens zet het college 12 vacatures op de website en zegt in de Voorjaarsnota dat dit goed is voor de werkgelegenheid.'

De SP fractie maakt zich verder zorgen over de koers van het college. Zo staat in de Voorjaarsnota dat het college wil inzetten op het creëren van extra geld voor investereringen. Van Unen: 'Ik hou mijn hart vast, als je ziet hoe hard we gesneden hebben in natuur- en cultuurorganisaties, voor de plannen die het college nog heeft. Met de investeringsagenda in de hand gaat het college met miljoenen strooien en alles moet daarvoor wijken. De top die deze agenda moet uitvoeren krijgt zelfs meer betaald dan is toegestaan volgens ons subsidiebeleid, het college voert dus een aangenomen amendement niet uit!'

De tekst zoals uitgesproken geldt:

Voorzitter, de stuwende kracht van dit college is geland in zee, heeft daar een enorme boeggolf veroorzaakt maar ze komen geen meter vooruit. Dat is kortweg de analyse van de SP als we deze voorjaarsnota lezen.

We zijn halverwege de periode van dit college en daarom hebben we het collegeprogramma er nog maar eens even bij genomen. De eerste en leidende zin daarin is: Economische ontwikkeling, groei en innovatie.

Laten we eens kijken hoe succesvol het college is; van 2008 tot en met 2010 waren er 1300 bedrijfsopheffingen per jaar.
Vorig jaar was dit opgelopen tot 2000 opheffingen en in de eerste helft van 2013 zitten we al weer op 1000 bedrijven die gestopt zijn, een stijging van 700 per jaar.

De werkloosheid baart ook zorgen. In 2011 waren er in Zeeland 7000 werklozen, nu zijn dat er bijna 10.000.

In deze periode is ook het aantal Zeeuwen niet gegroeid.

Voorzitter, deze resultaten noemt de SP geen economische ontwikkeling, groei en innovatie, dit noemen wij landen in zee.

Voorzitter,
Om even een paar puntjes van deze voorjaarsnota uit te lichten:

De ambtelijke organisatie:
Klopt het voorzitter dat we 161 ambtenaren naar huis hebben gestuurd? Dat we hen betalen om thuis te zitten? Dat dit grote gevolgen heeft voor de financiën van de provincie? Dat met de vorming van de RUD nog eens 56 fte naar huis gaan? En dat er nu op de site van de provincie 12 vacatures staan waarin we nieuwe ambtenaren zoeken?

De Investeringsagenda:
In deze voorjaarsnota staat: “We blijven inzetten op het creëren van extra investeringsruimte” Als de SP zo'n zin leest dan houden wij ons hart vast. Onze gesubsidieerde instellingen zijn al tot het bot toe uitgekleed. Het geld dat hierdoor vrij komt is al volledig gepland voor investeringen als bijvoorbeeld de marinierskazerne. Wat moet er nu nog van die botten afgeschraapt worden?

Topinkomens
Deze Staten hebben een amendement aangenomen waarin wij aangeven dat instellingen die subsidie aanvragen bij de provincie hun bestuurders niet meer mogen betalen dan een minister. Wij vonden dat nog te veel maar waren blij dat er tenminste een norm kwam. Wat schrijft het college: ”om ons beleid niet onnodig te frustreren wijken wij waar nodig van deze norm af.” Met andere woorden: wij voeren dit amendement niet uit. Provinciale Staten van Zeeland als u dit laat gebeuren bent u geen knip voor de neus waard.

Openbaar vervoer.
Dit college profileert zich op openbaar vervoer en mobiliteit. Maar na twee jaar en de opmaat naar een nieuwe concessie lezen we in de voorjaarsnota: “Voor de komende periode moeten we belangrijke versoberingen doorvoeren op het openbaar vervoer” De reden die wordt gegeven voor deze versobering is een verlaging van de uitkering die we van het Rijk ontvangen. Voorzitter, dit is een drogreden. Deze bezuiniging is een politieke keuze!

Je zou ook kunnen zeggen, het geld dat wij jaarlijks steken in topsportevenementen, dat kan nu even niet, dat geld hebben we nodig voor ons openbaar vervoer. Maar die keuze wordt niet gemaakt. Dus blijft dit het college van het asfalt en beton.

Dat beton brengt me op het volgende: er zijn nog enorme risico’s die deze provincie loopt.
De SP waarschuwt al jaren voor het risico bij Perkpolder met miljoenen aan gemeenschapsgeld.

De afwikkeling van Thermphos kan enorm in de kosten zitten, maar niemand kan inschatten hoe hoog het risico is. Het college heeft haar hoop gevestigd Den Haag, waar het kabinet 6 miljard wil bezuinigen. Ze hebben daar vast geen rekening gehouden om geld te reserveren voor Thermphos.

Zeeland Seaport verkeert in zwaar weer en de Provincie staat garant. Voorzitter, kan het college vertellen hoe groot het risico is dat we hier lopen?

De marinierskazerne, als projecten zo groot zijn dat er honderden miljoenen in omgaan. Dan kan het zo maar eens tegen zitten. En dan zijn kleine tegenvallers ineens grote bedragen.

De Tractaatweg valt 8 miljoen duurder uit.

En ga zo maar door….

Voorzitter,
De SP wil meedenken over hoe je in tijd van economische crisis de boel weer op gang krijgt. Dat doe je niet door de boel kapot te bezuinigen. Mensen betalen om thuis te zitten. Banen afbreken. Inzetten op het bouwen van villa’s.

Wij moeten vandaag onze prioriteiten voor de begroting van 2014 aangeven, de SP maakt duidelijke keuzes.
Wij willen meer voor openbaar vervoer, minder voor topsport. Wij willen meer voor de binnenvaart en minder voor containerisatie. Meer geld voor kleine projecten, minder voor prestigeprojecten. Daarnaast blijft de SP zich inzetten voor een goede overdacht van Jeugdzorg en extra aandacht voor de 10.000 werklozen in Zeeland.

Voorzitter,
Wij wilden vandaag een motie indienen om vast een begin te maken. Wij doen dat niet, maar beloven na de zomer te komen met een initiatiefvoorstel waarin we voorstellen te investeren in betaalbare woningen op plaatsten waar daar behoefte aan is en een plan voor het MKB. Want dat, voorzitter, is nog steeds de grootste werkgever van Zeeland.

En misschien kunnen we dan samen de stuwende kracht zijn om wat in zee geland is weer vlot te trekken.

U bent hier