h

Zeeuwse SP aanwezig op XX SP Congres

23 februari 2014

Zeeuwse SP aanwezig op XX SP Congres

In de prachtige ambiance van de Rijtuigenloods in Amersfoort vond op 22 februari het XX SP congres plaats. Alle Zeeuwse afdelingen die mee mogen doen met de gemeenteraadsverkiezingen waren er vertegenwoordigd. De dag stond in het teken van de Europese verkiezingen van 22 mei en de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014.

Een kleine duizend SP-ers bespraken de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma voor de komende Europese verkiezingen. In totaal waren er 207 wijzigingsvoorstellen op het verkiezingsprogramma binnen gekomen waarvan er uiteindelijk 110 in stemming gebracht werden.

Voor Zeeland is er een belangrijke wijziging in het programma aangenomen. Deze wijziging was ingebracht door de afdeling Rotterdam en had betrekking op kernenergie en schaliegas. In het voorstel werd gevraagd om in de zin: “Kernenergie en schaliegas zijn op dit moment geen alternatief vanwege de risico’s en afval, net als kolen.” ‘Op dit moment’ te schrappen en zodat het wordt: “Kernenergie en schaliegas zijn geen alternatief vanwege de risico’s en afval, net als kolen.”

Ike Teuling van de afdeling Rotterdam en Petroesjka Sterk van de afdeling Middelburg hadden beide een vurig betoog om de mede socialisten te overtuigen van het belang van de wijziging. En de betogen hadden zijn uitwerking, de voorgestelde wijziging werd met een flinke meerderheid aangenomen. Petroesjka Sterk, voorzitter van de afdeling Middelburg: “Dit is een mooie opsteker voor Zeeland. Het wordt tijd dat de SP zich steviger uitspreekt tegen kernenergie en schaliegas. En in dit geval zeker geen deur op een kier laat staan.”

Na de stemmingen over het verkiezingsprogramma werd het programma, inclusief alle wijzigingen, unaniem aangenomen. De kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen is vastgesteld zoals deze was voorgesteld. Op deze lijst zijn twee Zeeuwen vertegenwoordigd namelijk:Trix de Roos uit Vlissingen(plaats 23), regiovertegenwoordigster en Roland van Tilborg(plaats 12)uit Sint Maartensdijk, Statenlid.

Voor een uitgebreid verslag klik hier.

Reactie toevoegen

U bent hier