h

Merendeel Staten vindt geld belangrijker dan veiligheid.

27 april 2014

Merendeel Staten vindt geld belangrijker dan veiligheid.

Bij het statenvoorstel over een extra kredietaanvraag van ruim 5,3 miljoen euro voor het projectbudget ten behoeve van de verbreding van de Sloeweg heeft de SP zware kritiek geuit. Vooral het moment en de reden dat er om dit grote bedrag gevraagd wordt kan bij de socialisten weinig goedkeuring krijgen.

"Er is nog geen kraan aan het graven, nog geen piketpaal geslagen of er moet al om 5,3 miljoen extra gevraagd worden aan de staten,” aldus Roland van Tilborg, SP woordvoerder mobiliteit. In de commissie had Van Tilborg al de vraag gesteld hoe het mogelijk is dat er nu al om extra geld gevraagd moet worden bij Provinciale Staten. “Ja, we zijn iets te optimistisch te werk gegaan, zeg maar verkeerd gegokt,” was het antwoord van de verantwoordelijk gedeputeerde. Van Tilborg: “Als ik op deze manier op mijn werk zou handelen en er dit soort financiële consequenties uit voort zouden komen, kreeg ik een schop onder mijn kont en kon ik naar een andere baan gaan zoeken.”

Bij dit voorstel waren ook nog een aantal amendementen (wijzigingsvoorstellen) ingediend. Deze hadden als strekking de veiligheid voor langzaam verkeer (fietsers, scooters e.d.) zo veel als mogelijk is te garanderen door te pleiten voor een fietstunnel. Door middel van een brief hadden de dorpsraden van ’s-Heerenhoek, Nieuwdorp en Lewedorp  hier ook om gevraagd. In de brief hadden ze diverse besparingsopties weergegeven om zo zonder erg veel meerkosten een tunnel te kunnen realiseren.

“Hoeveel is een mensenleven waard of hoeveel is het waard om gezinnen veel leed te kunnen besparen die door ongevallen veroorzaakt worden?” vroeg Van Tilborg zich af. “Voorstellen die de veiligheid optimaal kunnen garanderen zijn alleen maar prima! Dit sluit overigens ook perfect aan bij de ambitie van de provincie. Maar blijkbaar vinden meerdere partijen een mensenleven en of menselijk leed minder waard dan de 1 á 2 miljoen die een tunnel zou kosten.”

“De SP zit in een vervelende en pijnlijke spagaat, velen zijn het eens dat de verbreding door moet gaan, de SP ook. Maar tegenovergesteld daaraan zijn velen het ook eens dat extra budget eigenlijk niet acceptabel is. Met veel pijn in het hart zal de SP het voorstel dan ook steunen,” aldus Van Tilborg.

De SP heeft zich ook vóór de amendementen uitgesproken. Doordat een meerderheid van de Staten tegen de amendementen stemden zijn deze helaas niet aangenomen.

Reactie toevoegen

U bent hier