h

SP maakt flinke klapper in Zeeland.

26 mei 2014

SP maakt flinke klapper in Zeeland.

De SP heeft een flinke winst geboekt in Zeeland bij de Europese verkiezingen. Tegenover 2009 steeg het aantal stemmers op de partij met 5,9% naar 9,8%. Dat is een winst van 3,9% aan Zeeuwse stemmen. Trix de Roos (23 op de kandidatenlijst) uit Vlissingen en Roland van Tilborg (plaats 12) uit Sint Maartensdijk stonden als Zeeuwse SP’ers op de kandidatenlijst bij de socialisten. Zij waren samen goed voor ruim 17% van de Zeeuwse SP stemmen. Totaal hebben 11.385 kiesgerechtigden hun stem op de SP uitgebracht.

Van Tilborg; “Wij willen alle SP stemmers hartelijk bedanken én natuurlijk alle vrijwilligers die in heel Zeeland hun uiterste best gedaan hebben om tot dit resultaat te kunnen komen!” ”Echt een super resultaat.” vult Trix de Roos aan. “Zonder deze vrijwilligers hadden we waarschijnlijk niet zo’n mooie uitslag kunnen realiseren.” Van Tilborg; “In 7 van de 13 gemeenten in Zeeland is een actieve afdeling van de SP, in 3 gemeenten is een werkgroep actief of wordt hieraan gewerkt. De SP verankert zich steeds steviger in de Zeeuwse samenleving en dat is te merken aan onder andere deze uitslag.”

 In de exitpolls van afgelopen donderdag stond de SP op drie zetels van de in totaal zesentwintig. De werkelijkheid bleek anders. Landelijk gezien heeft de SP net een fractie meer stemmen gekregen dan de PvdA. Maar doordat de PvdA een lijstverbinding met GroenLinks is aangegaan krijgt de PvdA er drie en blijft de SP op twee steken. “Ja dat is enorm balen ik had toch wel op drie gerekend, maar ook dat is politiek. De SP gaat bijna nooit een lijstverbinding aan. Wij gaan uit van onze eigen kracht, iets waar de PvdA blijkbaar, terecht, aan twijfelde en wel een lijstverbinding aangegaan is en daardoor een restzetel in de wacht sleepte.” volgens Van Tilborg.

voor een overzicht van de uitslagen in Zeeland van de EU verkiezingen kijk hier bij Omroep Zeeland

Reactie toevoegen

U bent hier