h

Linkse kiezer in de kou; SP als vierde partij gepasseerd

31 maart 2015

Linkse kiezer in de kou; SP als vierde partij gepasseerd

Foto: SP Zeeland

Na een uiterst korte informatieperiode, zaterdag 28 en maandag 30 maart, is informateur Bruinooge met zijn advies gekomen voor een nieuw te vormen Provinciaal college. Uitgangspunt is dat het nieuwe college zal bestaan uit CDA, VVD en SGP en in eerste instantie met de grootste verliezer van de verkiezingen, de PvdA. Mocht het zijn dat ze er niet uitkomen met de PvdA dan zit D66 op de reservebank te wachten.

De kersverse SP Statenfractie van Zeeland heeft met verbazing kennis genomen van deze bevindingen. Fractievoorzitter Ger van Unen; “Dat dit allemaal zo snel al voor elkaar is versterkt het gevoel dat het allemaal van te voren al voorgekookt is”. CDA gedeputeerde Van Beveren had ook al direct na de verkiezingen aangegeven dat het oude college misschien wel in dezelfde samenstelling verder kon gaan. Dit mede omdat de SP zich de afgelopen periode niet constructief opgesteld zou hebben. Van Unen spreekt de woorden van Van Beveren tegen. “Echt een belachelijke uitspraak van deze gedeputeerde.  Het is heel simpel: goede plannen steunen wij, maar slechte niet of wij proberen ze beter te maken. Wij hebben ons juist constructief opgesteld, omdat wij het beste willen voor de Zeeuwen. We hebben bijvoorbeeld op allerlei mogelijke manieren, met voorstellen én de financiële dekking, geprobeerd om een zo goed mogelijk openbaar vervoer voor elkaar te krijgen voor iedere Zeeuw. Maar dat werd bij voorbaat al afgeschoten door het vorige college!”

Met ruim 16 duizend stemmen is de SP de vierde partij in Zeeland geworden. In de vorige periode waren de socialisten nog de zesde partij. De beoogde college partijen hebben daarentegen een flinke tik gekregen. De VVD en de PvdA verloren bijvoorbeeld in alle 13 gemeenten van Zeeland. Ook de nu grootste partij in Zeeland, het CDA, haalde in 12 van de 13 gemeenten minder stemmen op dan tijdens de verkiezingen van 2011. De SGP ging er niet op achteruit, maar kon niet voorkomen dat de vier partijen gezamenlijk een kwart van de stemmen verloren. “Het gaat er dus op lijken dat het een ‘ouwe jongens, krentenbrood’ college gaat worden wat voornamelijk zal bestaan uit verliezers. Het signaal dat de Zeeuwse stemmers hebben afgegeven wordt gewoon genegeerd. Maar wij blijven hier niet in hangen, de komende periode kan het college weer op stevige constructieve oppositie rekenen van ons.” Aldus een strijdvaardige Van Unen.

U bent hier