h

SP stelt vragen over invulling PSO taken Zeeuwse Bibliotheek

18 augustus 2015

SP stelt vragen over invulling PSO taken Zeeuwse Bibliotheek

De SP Statenfractie heeft schriftelijke vragen gesteld over de uitvoering van de PSO taken door de Zeeuwse Bibliotheek.

De PSO (Provinciale Service Organisatie) is voor de bedrijfsvoering van de Zeeuwse Basisbibliotheken (Zeeuws-Vlaanderen, Vlissingen en Oosterschelde) van groot belang. De Zeeuwse Bibliotheek voert deze taak in opdracht van de Provincie uit en adviseert, ontwikkelt en levert specialistische diensten en bibliotheekproducten voor de lokale bibliotheken. Dit zorgt er voor dat de Basisbibliotheken bij het uitvoeren van hun werkzaamheden afhankelijk zijn van het presteren van de Zeeuwse Bibliotheek als PSO.

Aanleiding voor de vragen is een brief die in januari 2015 door de wethouders van de opdrachtgevende gemeenten van Bibliotheek Oosterschelde aan GS is gestuurd. In deze brief spreken de wethouders hun steun uit voor een in december 2014 aan de Zeeuwse Bibliotheek en GS verstuurde brief namens de directies van de drie Basisbibliotheken. In de brief van de directies spreken zij hun teleurstelling uit over de mate waarin ze betrokken zijn bij de ontwikkeling van een visie op de taken van de Provinciale Service Organisatie.           

Tevens wordt aangeven dat het onduidelijk is welke dienstverlening er in de toekomst te verwachten is en dat het onduidelijk is wat de gevolgen van de bezuinigingen en de fusie van de Zeeuwse Bibliotheek en SCOOP zullen zijn voor het toekomstperspectief. Ook wordt in de brief een visie uitgesproken m.b.t. samenwerkingsmogelijkheden binnen het Zeeuwse bibliotheeknetwerk en wat de rol van de PSO daarin zou moeten zijn.

“De reden dat de SP hier nu vragen over stelt is dat er inmiddels 8 maanden verstreken zijn en er ogenschijnlijk niets lijkt te gebeuren. In andere provincies worden de lokale bibliotheken gezien als klant of zelfs als opdrachtgever van de PSO, maar hier worden ze niet eens geïnformeerd of gehoord door de Zeeuwse Bibliotheek” aldus SP Statenlid Ronald Viergever. De SP fractie wil van het college weten op welke wijze het college er op toe zal zien dat de Zeeuwse Basisbibliotheken in de toekomst beter betrokken worden bij visie- en beleidsvorming van de Provinciale Service Organisatie. “Want alleen op die manier kan er werk gemaakt worden van toekomstbestendige bibliotheken in Zeeland” aldus het Statenlid.

U bent hier