h

De jeugd heeft de toekomst

25 oktober 2015

De jeugd heeft de toekomst

35 middelbare scholieren waren donderdag aanwezig voor het Zeeuws provinciaal jeugddebat in het provinciehuis in Middelburg. De scholieren hebben hun debatvaardigheden kunnen testen tijdens een ‘echte’  Statenvergadering. Van diverse partijen waren Statenleden aanwezig. Voor de SP was  dat Sylvia Tuinder.

“Het was een leuke ervaring. Goed om te weten wat jongeren ervan vinden. Een uniek moment dus om met zo'n groep jongeren in gesprek te komen over Zeeuwse thema's” aldus Tuinder. “De scholieren deden het echt goed. Er werd goed op inhoud gedebatteerd en je kon merken dat ze zich echt verdiept hadden in onderwerpen die hen bezig houden”.

Foto: S. Tuinder

Tijdens dit jeugddebat kregen de scholieren de kans om hun mening te geven over de gang van zaken op diverse gebieden in Zeeland. Werk en voorzieningen voor jongeren, kustbebouwing en Zeeland in de winterperiode toeristisch aantrekkelijk maken en natuurlijk openbaar vervoer zijn een aantal onderwerpen die voorbij kwamen.  Tuinder: “het is erg goed dat dit gedaan wordt en dat wij als volksvertegenwoordigers hier actief bij betrokken worden. Je merkt dat er veel leeft onder jongeren in Zeeland meer dan menigeen soms denkt. Hun perspectief is net even anders en zij komen met ideeën, die wij mee kunnen nemen in de Zeeuwse politiek. Het geeft gewoon een verfrissende blik en ik neem hun mening serieus. Dat ze zelf zeggen dat er geen bus meer rijdt en ze nu een heel eind met de fiets moeten is een heel serieus probleem en een helder signaal uit hun praktijk. Ik vind zelf dat je jongeren vroeg kunt interesseeren in politiek. Dit is een aantrekkelijke manier voor hen om er kennis mee te maken."

Een paar voorstellen die naar voren kwamen zijn onder andere: Het voorstel om een prijs in het leven te roepen voor werkgevers die zich inzetten voor goede stageplaatsen en werk voor jongeren. Een andere groep vindt dat er in Zeeland en met name  Zeeuws-Vlaanderen onvoldoende voorzieningen zijn en te weinig leuke evenementen of grotere feesten georganiseerd worden.  Daar zou meer aandacht voor moeten zijn was de opmerking. Verder vinden ze Zeeland een mooie provincie met mooie natuur en mooi landelijk gebied met natuurlijk het strand. Wat er in de ogen van de scholieren gemist wordt is meer positieve promotie van deze elementen die aanwezig zijn in Zeeland. En dan vooral ook in de winterperiode zorgen dat er activiteitenaanbod is en dat men weet dat er van alles te doen is in Zeeland. Vooral in de winterperiode is er leegstand als je kijkt naar de recreatie. Daar moet wat aan gedaan worden.

Kustbebouwing is een onderwerp wat op dit moment erg leeft, ook bij de jeugd. “Ik heb de toezegging gedaan dat de scholieren mee kunnen en mogen denken en dat wij ze uitnodigen voor de bijeenkomsten die de SP gaat organiseren over dit onderwerp. En ook dat zij uitgenodigd worden bij de commissievergadering als de kustvisie op de agenda staat. We moeten onze ogen en oren goed openhouden wat er leeft onder de jongeren. De jeugd heeft de toekomst, hopelijk ook in en voor Zeeland!” besluit Tuinder.

Foto: S. Tuinder

Reactie toevoegen

U bent hier