h

SP wil actieve rol provincie bij herstructureren stedelijke gebied

5 februari 2016

SP wil actieve rol provincie bij herstructureren stedelijke gebied

Op 05 februari 2015 stond in de Provinciale Staten de kadernota grondbeleid en vastgoed op de agenda.

De Provincie is verantwoordelijk geworden voor de inrichting van het landelijk gebied en voor het regionale beleid van natuur, recreatie en toerisme, landschap, structuurversterking van de landbouw en leefbaarheid. Met de in Statenvergadering behandelde kadernota wordt toegewerkt naar de invulling van de Provinciale regisseursstoel op deze vlakken.

Waar de kadernota aangeeft dat de Provincie een passieve rol moet vervullen in het stedelijk gebied vindt de SP dat de Provincie juist een meer actieve rol moet aannemen bij het herstructureren van deze gebieden.
“Verrommeling, verpaupering, leegstand in het stedelijk gebied en dan een passieve rol van de Provincie. Dat kan toch niet samengaan” aldus SP woordvoerster Sylvia Tuinder.

Omdat het de gehele provincie aangaat zou de Provincie de regierol moeten oppakken. Het zou niet alleen moeten afhangen van gemeentelijk beleid. Juist een actieve aanpak bij herstructurering is hier nodig. 
Actief is hier dan het beschikbaar stellen van de opgebouwde kennis, ervaring en deskundigheid bij herstructurering zodat de leegstand, teloorgang en verrommeling (met als voorbeeld bedrijventerreinen) wordt aangepakt. 

Bedrijven(terreinen) zorgen regelrecht voor werkgelegenheid. Zeeland promoten dat lukt minder goed als er leegstand is en de bedrijventerreinen niet aantrekkelijk zijn. Zorg je daar actief voor, dan is het voor bedrijven aantrekkelijker om te blijven. Nieuwe bedrijven zullen zich eerder vestigen op een aantrekkelijk bedrijventerrein. 
Kortom herstructurering hangt nauw samen met werkgelegenheid en dus leefbaarheid. Dat is een provinciale taak en dus vindt de SP dat dit niet passief kan worden benaderd maar actief door de Provincie moet worden aangepakt en vindt dat dit terug te vinden moet zijn in de kadernota.

Daarom diende de SP een amendement waardoor de voorgestelde passieve houding wordt omgezet in een actieve rol. Gedeputeerde Schönknecht gaf in haar antwoord aan dat de term “passief” wellicht wat onhandig gekozen was omdat dit de suggestie wekt dat “de Provincie lijdzaam toe zou kijken” wat volgende de gedeputeerde zeker niet het geval zal zijn.

Het SP amendement werd helaas verworpen omdat de andere partijen genoegen namen met dit antwoord. Wat de SP betreft is dit te vaag en had een aanpassing duidelijker gemaakt welke rol de Provincie zou moeten vervullen.

 

U bent hier