h

Handtekeningenactie voor het sluiten van kerncentrale

9 maart 2016

Handtekeningenactie voor het sluiten van kerncentrale

De SP ontvangt steeds meer berichten van verontruste mensen die geen vertrouwen hebben in de veiligheid van de kerncentrales in Doel en Tihange, net over de Nederlandse grens. Deze zorgen worden groter na ieder incident dat plaatsvindt. De SP deelt deze zorgen en is daarom een handtekeningenactie gestart waarmee opgeroepen wordt om de kerncentrale te sluiten. Vanuit diverse Zeeuwse en Brabantse afdelingen gaan mensen de straat op om handtekeningen te verzamelen. Tevens is er een mogelijkheid om digitaal een handtekening te zetten op: actie.sp.nl/doel-moet-sluiten

De kerncentrales in het Belgische Doel en Tihange zijn de laatste jaren vaak in het nieuws geweest door vele incidenten. De kerncentrales hebben stilgelegen vanwege stroomstoringen, explosies, brandjes, scheurtjes, sabotage en lekkende lasnaden. Dat sommige van de ongelukken en incidenten 'slechts' in het niet-nucleaire deel van de kerncentrales plaatsvinden is niet geruststellend. Dit wekt veel wantrouwen bij de Belgische en Nederlandse inwoners in de omgeving.

Vanuit Provinciale Staten zijn de zorgen overgebracht door een brief te sturen aan minister Schultz-Verhaegen. SP Statenlid Roland van Tilborg: "De Minister is op inspectiebezoek geweest bij de centrale in Doel en vertrouwt helemaal op de blauwe ogen van de Belgische autoriteiten. Helaas blijft het vanuit het merendeel van de Zeeuwse gemeenten oorverdovend stil. Vooral door de vele berichten van verontruste inwoners hebben wij besloten om deze actie op te zetten."

Recent was in de media te vernemen dat het gebied waar jodiumpillen verspreid zullen worden uitgebreid wordt van 10 tot 20 kilometer in de omtrek van de centrale in Doel. Jodiumpillen dienen ter bescherming van de schildklier bij een nucleair ongeval. Omdat de schildklier jodium opneemt zal er wanneer een nucleair ongeval plaatsvindt bij inname van extra jodium geen radioactief jodium in het lichaam opgenomen kunnen worden.

"Een mooi staaltje van schijnveiligheid. Deze pillen worden verstrekt aan mensen in de leeftijd tot 40 jaar. Boven deze leeftijd heeft  jodium geven geen zin meer want dan is de schildklier al verzadigd met jodium. Waar je niemand over hoort is het feit dat als er een nucleaire ramp plaatsvindt, er nog veel meer schadelijke en radioactieve stoffen vrijkomen," aldus Van Tilborg.

Reacties

Niet alleen kerncentrales van Doel maar ook die van Borsele moet sluiten

Reactie toevoegen

U bent hier