h

Welke vier vrijheden?

20 april 2016

Welke vier vrijheden?

Foto: SP Zeeland
Om het jaar worden in Middelburg de Four Freedoms Awards uitgereikt. De vier vrijheden: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees onderschrijf ik van harte. Toch ben ik niet geneigd om naar de uitreiking te gaan, ondanks dat ik daar als Provinciaal Statenlid wel voor uitgenodigd ben. Ik vind het een bobofeestje en ben van mening dat het geld veel beter kan worden besteed. Bijvoorbeeld aan vrijwaring van gebrek.

In eerdere jaren heeft de uitreiking van de Award eigenlijk nooit geleid tot veel gedoe. Deze keer is dat wel het geval, met name omdat Angela Merkel de prijs krijgt. Ze krijgt de internationale Award voor o.a. haar aanpak van de financiële crisis en haar rol in het vluchtelingenvraagstuk.

Het begon allemaal toen de PVV in de krant aankondigde dat ze misschien niet naar de uitreiking zou gaan omdat ze de keuze voor Merkel een politieke keuze vonden en het met die keuze niet eens was. Op zich een vreemd argument omdat de keuze altijd een politieke is (bv. eerder Richard von Weizsäcker, Ruud Lubbers, Hillary en Bill Clinton?

Ook de aangekondigde demonstratie van Voorpost tegen de uitreiking van de Award aan Merkel doet wat ‘gedoe’ betreft een flinke duit in het zakje.
Deze rechts-radicale organisatie heeft wat mij betreft geen enkel recht van spreken. Zij maken zich immers zelf schuldig aan schendingen van de vrijheid van godsdienst en vrijwaring van vrees door o.a. hun actie tegen moskeeën.

Als reactie op deze demonstratie is eerder een advertentie geplaatst in de krant die oproept gastvrijheid te tonen naar vluchtelingen en een positief en humaan geluid te laten horen dat bij de Four Freedoms past. Deze intentie heeft absoluut mijn sympathie. Helaas ligt in de advertentie de nadruk op steun voor de uitreiking van de Award aan Merkel. En daarmee gaat deze actie wat mij betreft te ver. Ik sta namelijk niet achter de keuze voor Merkel. Want ondanks haar positieve rol in het vluchtelingenvraagstuk heeft ze met haar beleid op andere vlakken juist bijgedragen aan de uitholling van de vier vrijheden.

Door het opdringen van extra leningen (die via een rondje Acropolis, direct naar de Duitse banken terugkwamen) heeft zij de bevolking van Griekenland namelijk alleen maar verder in armoede gestort. Hoezo vrijwaring van gebrek? Bovendien heeft zij de democratie en daarmee de vrije wil van de Grieken genegeerd. Hoezo vrijheid van meningsuiting?

Het neo-liberale beleid van Merkel leidt verder tot een groeiende kloof tussen hoger en lager opgeleiden: de ideale voedingsbodem voor de angstzaaierij van extreemrechtse populisten, wat al vaak geleid heeft tot gewelddadigheden bij asielzoekerscentra. Hoezo vrijwaring van vrees? Doorzetten van dit beleid zorgt voor een nog grote groei van extreemrechts en daarmee zal uiteindelijk ook de vrijheid van godsdienst onder druk komen te staan.

Mijn naam en die van de SP staan dus niet onder de advertentie omdat we niet wensen te kiezen tussen neo-liberaal/kapitalistisch rechts, populistisch recht of extreemrechts.

 

Ger van Unen, Fractievoorzitter SP Provinciale Statenfractie

 

U bent hier