h

SP onderzoek over kust aangeboden aan gedeputeerde

31 oktober 2016

SP onderzoek over kust aangeboden aan gedeputeerde

Foto: Rudy Prager

Bebouwing aan de kust neemt toe en de SP vindt dat er genoeg gebouwd is aan de kust en in de duinen. 

Daarom heeft de Statenfractie van SP Zeeland gesproken met bewoners om te weten wat de kust voor hen betekent. Ook heeft de SP vanaf mei 2015 bijeenkomsten gehouden over de Zeeuwse kust en kustbebouwing en daarbij bleek duidelijk: de kust is iets wat veel mensen raakt. De SP heeft onderzoek gedaan door middel van vragenlijsten over dit onderwerp. 670 mensen hebben de vragenlijst ingevuld.

Op 31 oktober is het rapport van het onderzoek aangeboden aan gedeputeerde Carla Schönknecht. “We willen met dit rapport de stem van bewoners en bezoekers van de kust laten horen” aldus SP Statenlid Sylvia Tuinder.

De resultaten uit het onderzoek zijn van belang om een goede kustvisie voor Zeeland te maken. De SP vindt het ook nodig dat er een goede provinciale visie op de binnenwateren komt, omdat ook daar steeds meer gebouwd wordt.

De kwantitatieve en kwalitatieve gegevens laten zien wat Zeeuwen denken over strand en duin:

  • 70% van de geïnterviewde vindt het aantal strandhuisjes genoeg.
  • Slechts 3% van hen vindt dat er te weinig strandhuisjes staan.
  • 95% heeft bezwaar tegen bouwen aan de kust.
  • 85% zegt op de vraag wat de kust voor haar of hem betekent: rust, ruimte en natuur.  

Aanbeveling van de SP is om naar de lange termijn te kijken en de waardevolle kant van de Zeeuwse kust met rust te laten. De kust is goud voor de provincie maar is geen product. Het gaat om een openbare ruimte met bijzondere waarden. Door te luisteren naar de reacties uit het onderzoek weten we wat bewoners en toeristen willen: dat is dan goed voor de kust en ook voor de economie op langere termijn.

U bent hier