h

Ondanks uitverkoop bij Delta onvoldoende geld om verliesgevende kerncentrale te sluiten

23 februari 2017

Ondanks uitverkoop bij Delta onvoldoende geld om verliesgevende kerncentrale te sluiten

Foto: SP

Het vele geld dat bij het energiebedrijf Delta - en daarmee Zeeland - binnenstroomt door de gedwongen verkoop van winstgevende onderdelen kan beter opzij worden gezet voor het afbreken van de kerncentrale, dan dat het verdampt in de resterende, verliestgevende activiteiten. De mogelijkheden daartoe moeten dan ook beter worden onderzocht, vindt de SP. Maar in de Zeeuwse Staten kreeg fractievoorzitter Ger van Unen daar deze maand te weinig bijval voor. Alleen GL, PvZ en ZL schaarden zich achter haar onderzoeksvoorstel.

De kerncentrale draait zware verliezen, en zolang de energieprijs niet flink stijgt, blijft dat zo. Maar stoppen met die kerncentrale kan niet, zo lang het geld ontbreekt om die veilig af te breken.  Dat kost 600 miljoen, zegt Delta. Maar er circuleren ook andere bedragen, oplopend tot wel 1,3 miljard. Delta heeft er nog maar 180 miljoen voor opzij gezet, en jaarlijk komt daar slechts 15 miljoen bij. Veel te weinig om de kerncentrale over zestien jaar te kunnen sluiten, zoals de bedoeling is. Laat staan dat er geld is om de kerncentrale veel eerder te sluiten, liefst nog vandaag zoals de SP wil.

Delta leidt zo veel verlies -  onder meer met de kerncentrale - dat het bedrijf zich ziet gedwongen vrijwel alle winstgevende activiteiten te verkopen, te beginnen met de Retail-afdeling (die onder andere stroom en gas verkoopt aan consumenten) aan een Zweeds investeringsbedrijf. Dat levert  488 miljoen euro op.  De SP wil onderzocht zien of daar 420 miljoen van opzij kan worden gezet voor het afbreken van de kerncentrale.

Maar VVD-gedeputeerde Carla Schönknecht wil van geen onderzoek weten, onder meer omdat ze er op gokt dat het Rijk misschien met geld over de brug komt om de kerncentrale over zestien jaar verantwoord te kunnen sluiten.  De huidige VVD/PvdA-regering weigert dit. Volgens de gedeputeerde is sowieso al meteen 200 miljoen nodig om de verliesgevende stroomproductie door Delta (kerncentrale en gascentrale) overeind, en in Zeeuwse handen te houden, zodat - althans voorlopig - nog banen behouden blijven.

Ondanks verzet door de SP is Delta door het Rijk gedwongen om voor 1 juli ook nog eens het winstgevende netwerkbedrijf te verkopen. De SP vindt dat alles op alles moet worden gezet om dat netwerk in Zeeuwse handen te houden, bijvoorbeeld door het geheel of gedeeltelijk te laten opkopen door de huidige aandeelhouders, de provincie en de gemeenten. Daarom steunde de SP een daartoe strekkende motie van GL.  Maar de overige partijen gaven niet thuis.

Daardoor verliest Zeeland straks ook het eigendom en de zeggenschap over de stroomkabels en gasleidingen. Dat levert dan waarschijnlijk wel weer veel geld op. Maar ook dat geld zal verdampen wanneer de energieprijzen op het huidige niveau blijven. Onderzoek dus, zegt de SP, of het mogelijk is een groot deel van dat de verkoopopbrengsten opzij te leggen, zodat ten minste kan worden voldaan aan de verplichting de kerncentrale - vroeg of laat - veilig te ontmantelen. 

U bent hier