h

Doe mee: teken 'kerncentrales Doel moeten dicht!

7 mei 2018

Doe mee: teken 'kerncentrales Doel moeten dicht!

Foto: Rob van Willigenburg

Het nieuws uit Doel wordt steeds verontrustender. Er is nu ook een lek ontstaan in het gevaarlijkste deel van de reactor in Doel 1. Dat is geen incident meer, maar bewijst dat de verouderde Belgische kerncentrales bij de grens met Zeeland, Brabant en Limburg nog gammeler zijn dan bij eerdere mankementen is gebleken.  De SP strijd al jarenlang voor sluiting van de kerncentrales.  En roept iedereen op daar aan mee te doen door een handtekening te zetten op: https://zeeland.sp.nl/doelmoetsluiten

De Belgische kerncentrales in Doel en Tihange vertonen de laatste jaren onophoudelijk mankementen: er waren explosies, brandjes, lekkende naden, haarscheurtjes, lasnaden, en er vond ook sabotage plaats. De gevaarlijkste ongelukken vonden plaats in het niet-nucleaire deel van de centrales, werd daarbij steeds vergoelijkend benadrukt. Maar deze keer gaat het om een lek in het meeste vitale onderdeel: bij het reactorvat zelf.

De NOS meldt daarover: ,,In een leiding die koelwater aanvoert naar de reactor is een barst in een lasnaad ontdekt. Dat systeem moet een zogeheten meltdown voorkomen als de andere koelsystemen falen en de reactor oververhit raakt.” Een meltdown, dat is de ergst denkbare ramp die kan plaatsvinden.

Dat is wat nu uiteindelijk door de Belgische autoriteiten is toegegeven. Maar hoe betrouwbaar zijn die? Het is bijzonder verontrustend dat ze ook nu weer verzuimden Nederland meteen te informeren, en daarna nog anderhalve week probeerden de ernst te verdoezelen, ondanks alle eerdere beloften open kaart te spelen.

De SP pleit al jaren voor het sluiten van de kerncentrales, ook die in Borssele.  In 2006 al nam de Tweede Kamer een motie aan van het SP-Kamerlid Eric Smaling. Die droeg de regering op  aan te dringen op sluiting van de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange. Eerder al drongen Duitsland en Luxemburg aan op sluiting. Maar de Nederlandse regering houdt zich tot dusver afzijdig.  De Minister ging op inspectiebezoek in Doel, en vertrouwde daarbij volledig op de blauwe ogen van de Belgische autoriteiten. Ten onrechte, blijkt nu nog maar weer eens.

Terwijl gemeenten als Bergen op Zoom en Roosendaal bij voortduring sluiting eisen van de Belgische centrales, omdat die niet voldoende veilig zijn, blijft het vanuit de provincie Zeeland en de meeste Zeeuwse gemeenten oorverdovend stil.

Daarom brengen we als SP nu opnieuw de actie onder de aandacht die we in 2006 startten, en die al duizenden handtekeningen opleverden. Doe mee. Teken ook op: https://zeeland.sp.nl/doelmoetsluiten

U bent hier