h

SP blijft strijden voor tolvrije tunnel, maar helpt alvast mee de tol te verlagen

8 februari 2019

SP blijft strijden voor tolvrije tunnel, maar helpt alvast mee de tol te verlagen

Foto: SP

,,Dit is niet wat we uiteindelijk willen. Wij willen zo snel mogelijk een tolvrije Westerscheldetunnel``, benadrukt de Zeeuwse SP-lijsttrekker Ger van Unen. Toch helpt ze mee alvast de tol wat te verlagen voor de Tag-gebruikers en de veelgebruikers.

Want tolvrij maken, dat gaat niet zomaar. ,,Om dat voor elkaar te krijgen hebben we het Rijk nodig. Als SP strijden we daar al jaren voor, en ook na verkiezingen gaan we daar weer mee aan de slag. Maar voor nu werken we natuurlijk wel mee aan een flinke korting voor mensen die het vaakst van de tunnel gebruik maken, de zogenaamde veelgebruikers en de T-tag gebruikers.``

De SP behoort in de Zeeuwse Staten dan ook tot de tien partijen die hebben besloten de toltarieven voor deze veelgebruikers te verlagen, samen met SGP, PvdA, CDA, D66, CU, PVV, VVD, PvZ en ZL. Het initiatief betekent een korting voor veelgebruikers van minimaal 50% en een korting op T-Tagtarieven van minimaal 40% ten opzichte van een los kaartje.

De tariefsverlaging gaat in op 1 januari 2020. Een forens bijvoorbeeld die jaarlijks 450 keer gebruik maakt de Westerscheldetunnel heeft dan een voordeel van 285 euro. Keerzijde is dat de tunnel niet twee jaar eerder tolvrij kan worden gemaakt dan in het streefjaar 2033, tenzij de verkeersdrukte in de tunnel ook de komende jaren blijdt groeien. 

Aanleiding tot het initiatief is de extra groei van het tunnelgebruik. Daardoor is het ook niet meer nodig de tarieven trendmatig te verhogen. Mocht de extra groei doorzetten, dan zal de winst daarvan worden gebruikt om de tunnel eerder tolvrij te maken dan in het streefjaar 2033.

De SP vindt dat de provincie met het Rijk in de slag behoort te gaan om sowieso geen tol meer te hoeven heffen op de enige directe wegverbinding van Zeeuws-Vlaanderen met de rest van Nederland. Maar het provinciebestuur heeft daar tot dusver geen oren naar.

U bent hier