h

Tolvrije Westerscheldetunnel

18 november 2020

Tolvrije Westerscheldetunnel

Foto: Sjaak Rijkse / Eigen

De SP en PvdA vragen in de 2e Kamer bij de begrotingsbehandeling voor Infrastructuur & Waterstaat € 30 miljoen om de Westerscheldetunnel alvast een jaar tolvrij te maken. “Iedere reis begint met een eerste stap”, zegt mede-indiener Gijs van Dijk (PvdA). “Het is zo onrechtvaardig dat Zeeuws-Vlamingen moeten betalen om de rest van Nederland te bereiken. Dit amendement dwingt het Rijk om ook mee te werken aan een oplossing voor iets dat Zeeland niet zelf kan en op zou hoeven lossen. In een jaar kun je in kaart brengen hoe Zeeland tolvrij structureel te regelen.” Van Dijk wil niet wachten tot de verkiezingen: “Dit zit de Zeeuwen al zo lang zo hoog, er moet nu wat gebeuren.” Hij wijst er bovendien op dat veel partijen, zoals de VVD en D66, zich nog steeds niet uitspreken over een tolvrije tunnel.

Cem Laçin (SP): “Zeeuws-Vlamingen moeten soms € 150 tot 200 tol per maand betalen om aan de overkant op hun werk te komen en daarnaast zorgt de tol ervoor dat Zeeland voor bedrijven minder aantrekkelijk is. Zeeland is een krimpregio, het is de verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid om ervoor te zorgen dat het werken en wonen daar aantrekkelijker gemaakt wordt. Een tolvrije tunnel is daar zeker een stimulans voor, daarom pleit de SP hier al jaren voor. Laten we beginnen met 1 jaar tolvrij, dan kan dat jaar gebruikt worden om uiteindelijk tot een algehele tolvrije tunnel in de toekomst te komen. Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen hebben daar recht op.”

Corina van der Vliet (PvdA), die steeds binnen de Provinciale Staten pleit voor Zeeuwse samenwerking richting het Rijk, snapt niet dat Zeeuwse Kamerleden die zeggen voor een tolvrije tunnel te zijn deze eerste stap niet steunen: “Wie B zegt moet ook A zeggen.” Het amendement steunen is de kortste weg richting tolvrije tunnel, en die ligt nu open. In het plan van CDA en D66 om eerst te vragen om meer onderzoek ziet zij helemaal niets. “Dat is pure vertragingstactiek. Voordat je het weet ben je ook nog verder van huis, omdat partijen bij de formatie zeggen dat zij willen wachten op de uitkomsten van het onderzoek. Dit is het moment om door te pakken.” Het gaat wat haar betreft niet meer om de vraag óf de tunnel tolvrij wordt maar hóe. Petra Coret (SP) onderschrijft deze woorden volledig.

De indieners SP en PvdA gaan uit van de steun van veel andere partijen, zeker degenen die de tolvrije tunnel in het verkiezingsprogramma opnemen. Al is het maar om Zeeuws-Vlamingen een jaar lang te compenseren voor de schade die zij leden door de gesloten Belgische grens. Maar vooral om nu echt gezamenlijk toe te werken naar wat alle partijen in Zeeland zeggen: de Westerscheldetunnel voor altijd tolvrij.

Reactie toevoegen

U bent hier