h

65 busritten per dag geschrapt ! SP stelt opnieuw vragen

3 juni 2022

65 busritten per dag geschrapt ! SP stelt opnieuw vragen

Foto: SP

In het PZC konden we lezen dat 65 ritten per dag uit de dienstregeling gehaald worden. Dan hebben we het over zo’n 1.950 ritten per maand, ongeveer 5% van het totaal aantal ritten. Omroep Zeeland vermeldde dat leerlingen zelfs examens missen doordat de bus niet reed en hoewel de Gedeputeerde aangaf dat Connexxion pro-actief passagiers op de hoogte brengt van het uitvallen van bussen, stond daar niets over in de app.

De SP had tijdens de Statenvergadering van 1 april vragen gesteld over uitval van bussen waardoor reizigers in de problemen komen. Volgens het PZC ging het in februari om 69 ritten en in maart moesten zelfs 357 ritten worden geschrapt, ongeveer 1 procent van alle ritten. Gedeputeerde Van der Maas gaf toen aan dat het een incidenteel probleem is dat veroorzaakt wordt door een hoog ziekteverzuim onder chauffeurs.
De situatie is dus veel erger geworden.

Het laten vervallen van ritten heeft twee grote risico’s. Mensen die de beschikking hebben over eigen vervoer laten het openbaar vervoer voortaan links liggen. En voor wie vervoer niet zelf kan regelen dreigt, zoals Van der Maas het noemt, ‘vervoersarmoede’.

Er zijn genoeg mensen die voor hun vervoer afhankelijk zijn van het Openbaar Vervoer en voor hen is er nu al sprake van deze vervoersarmoede. De Gedeputeerde aan dat de provincie niet betaalt voor ritten die niet gereden worden. Echter, daar kopen reizigers helemaal niks voor.

De SP-fractie heeft de volgende vragen gesteld:

  • Pleegt Connexxion geen contractbreuk. Zo nee, waarom niet?
  • Kan de provincie Connexxion niet dwingen het in de aanbesteding afgesproken aantal ritten gewoon uit te voeren?
  • Wat gaat de Provincie doen om de reizigers die tot nu toe al de dupe zijn geweest ruimhartig te compenseren? En hoe kan je iemand die zijn examen gemist heeft überhaupt compenseren?

De provincie kan Connexxion juridisch aan het contract houden, tenzij er aantoonbaar sprake is van overmacht. De vraag is dan of er sprake is van overmacht wanneer de vervoerder exact genoeg chauffeurs in dienst heeft zonder een buffer achter de hand te hebben. 

Gedeputeerde geeft aan dat er overal gebrek aan chauffeurs is, dus vandaar dat het volgens hem wel echt overmacht is. Volgens hem mogen scholierenritten en ziekenhuisritten in geen geval uitvallen.

Gedupeerde reizigers moeten volgens het contract door Connexxion ruimhartig gecompenseerd worden. Volgens de Gedeputeerde is dat hetzij met een rit met een volgende bus, als dat niet gaat met vervangend vervoer. 

Reactie toevoegen

U bent hier