h

Afgraven dijk Hedwigepolder opnieuw stilgelegd

5 juli 2022

Afgraven dijk Hedwigepolder opnieuw stilgelegd

Foto: SP

Terwijl Minister voor Natuur en Christianne van der Wal de motie van de SP had ontraden, heeft de Tweede Kamer opnieuw met een ruime meerderheid een motie van de SP aangenomen. Met de motie moeten de werkzaamheden aan de oude zeedijk van de Hedwigepolder opnieuw stilgelegd worden.

Ook de regeringspartijen D66, CDA en ChristenUnie stemden voor de motie van SP-Kamerlid Sandra Beckerman. 

 

Het is de tweede keer dat de Tweede Kamer vraagt om een pauze van de werkzaamheden. Beckerman en haar D66-collega Kiki Hagen vonden in mei een Kamermeerderheid voor het voorstel om niet verder te graven aan de Scheldedijk totdat vaststaat dat het binnen laten van met PFAS verontreinigd Scheldewater in de Hedewigepolder geen negatieve effecten heeft voor de natuurontwikkeling en een gezonde leefomgeving. 

 

Twee weken geleden zette de minister het sein weer op groen voor de graafmachines. Zij wees op een aantal onderzoeken waaruit blijkt dat de nieuwe natuur in de ontpolderde Hedwige op zijn minst van dezelfde kwaliteit zou zijn als in het naastgelegen Saeftinghe. Op een bevolkingsonderzoek hoefde de ontpoldering volgens haar niet te wachten. In de ondergelopen polder zou toch niet gezwommen of gevist worden.

 

Met dat antwoord nam Beckerman geen genoegen. Ze vindt dat de minister slechts een deel van de motie heeft uitgevoerd, want er is nog geen gezondheidsonderzoek uitgevoerd. Beckerman eiste gisteren dat de regering dit alsnog doet en tot die tijd het werk aan de dijk op pauze zet. Na de stemming vroeg ze aan regering nog deze week te laten weten hoe zij de motie gaat uitvoeren. 

Ook de motie over het gezondheidsonderzoek heeft in de Tweede Kamer een ruime meerderheid gehaald.

Reactie toevoegen

U bent hier