h

Na 2 jaar nog steeds geen bevolkingsonderzoek

24 juni 2023

Na 2 jaar nog steeds geen bevolkingsonderzoek

Vandaag kwam naar buiten dat 3M in de Verenigde Staten een schikking van meer dan 10 miljard dollar heeft getroffen met onder andere een groot aantal waterleidingbedrijven om vervuiling door PFAS. Het geld moet gebruikt worden om verontreiniging met PFAS te testen en tegen te gaan.

Al meer dan een jaar geleden is er in Hulst een motie van de Socialistische Partij aangenomen voor een vrijwillig bevolkingsonderzoek, 4 andere Zeeuwse gemeenten volgden en ook in de Zeeuwse Provinciale Staten (juni 2022) werd een SP motie aangenomen voor het snel houden van een bevolkingsonderzoek.

Het nieuws van afgelopen nacht is reden voor SP Statenlid Ger van Unen om nogmaals aandacht te vragen voor dit bevolkingsonderzoek. De SP heeft het gevoel dat er zoveel tegenwerking is voor dat onderzoek, al die tijd al, vanwege het geld.

“De Belgische minister is in ieder geval aan vrouw met ballen”, aldus Ger van Unen, zij heeft geld bij 3M gehaald voor b.v. saneren van gronden, het grootschalige bevolkingsonderzoek, gezondheidsschade en wanneer blijkt dat meer geld nodig gaat zijn zowel voor burgers als voor de overheid, dan kunnen ze meer geld eisen. De deal ontslaat 3M niet van alle andere kosten waar nu nog geen volledig zicht op is. De SP raadt de gedeputeerde aan er bij de minister op aan te dringen eenzelfde aanpak te volgen als die van de Belgische minister.

Reactie toevoegen

U bent hier