h

Motie aangenomen tegen een nieuwe naam voor de Hertogin Hedwigepolder

2 juni 2023

Motie aangenomen tegen een nieuwe naam voor de Hertogin Hedwigepolder

Foto: SP

Zoals u wellicht weet is de SP altijd tegen de ontpoldering geweest van de Hertogin Hedwigepolder. In de gemeente Hulst, in de Provinciale Staten van Zeeland en ook landelijk hebben we altijd gestreden om de ontpoldering van deze prachtige polder tegen te houden. Ondanks onze decennialange strijd heeft het zoute en met PFAS vergiftigde water deze polder overgenomen.

Prijsvraag

Men had bedacht dat het goed zou zijn om deze Hertogin Hedwigepolder een andere naam te geven. Een poging om de jarenlange strijd voor het behoud van deze polder uit te wissen? Er werd een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe naam van dit gebied. Daarop kwam een storm van kritiek. Uit een poll van het PZC blijkt dat maar liefst 92% van de Zeeuwen die deze poll ingevuld hebben, vinden dat de Hedwigepolder altijd zo moet blijven heten.

Nu niet het juiste moment

In antwoord op artikel 44 vragen gaf de gedeputeerde aan dat “het nu niet het juiste moment was” en de prijsvraag werd stopgezet. Hiermee geeft de gedeputeerde aan dat de naamsverandering niet van de baan is, alleen uitgesteld wordt.

Naar aanleiding van deze reactie is een motie ingediend in een bijzondere Statenvergadering op 30 mei. Uiteraard staat de SP volledig achter deze motie om de naam van de Hertogin Hedwigepolder te behouden, nu en in de toekomst en heeft deze motie dan ook samen met andere partijen ingediend.

Geen gevoel bij wat onder de Zeeuwen leeft

Ger van Unen: ‘Het is al een tijdje geleden dat iemand in dit huis bedacht dat we het logo van de Provincie Zeeland gingen veranderen en dat het een goed idee was om de leeuw weg halen en het met alleen maar golfjes te doen. Daarop kwam een soortgelijke reactie als op dit voorstel. En daar zit ook de overeenkomst met dit voorstel, dat soms signalen naar buiten komen dat we totaal geen gevoel hebben bij wat er onder de Zeeuwse bevolking leeft. Op het moment dat de inwoners van Zeeland hun wonden nog aan het likken zijn over het feit dat er nu PFAS in de polder stroomt, en we echt nog niet kunnen overzien wat daar de gevolgen van zijn, is dit op zijn minst ontijdig. We moeten dit gewoon niet doen, niet willen. Dit dossier is nog niet klaar, Hedwige is nog niet klaar, want er komen nog vervolgen op.

Toekomstige ontpolderingen

De SP was tegen de ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder en zal ook tegen eventueel toekomstige ontpolderingen zijn.

Reactie toevoegen

U bent hier