h

Fototentoonstelling Toeslagenschandaal geopend

26 september 2023

Fototentoonstelling Toeslagenschandaal geopend

Foto: Marja Snoeren / SP Zeeland

Gisteren, op 25 september, vond de indrukwekkende opening plaats van de fototentoonstelling 'Weggecijferd. Teruggevochten.' op het damplein rondom de Graanbeurs in Middelburg. Deze tentoonstelling werpt een licht op de schrijnende situaties waarin slachtoffers van het toeslagenschandaal zich bevinden.

Helaas kon voormalig Kamerlid Renske Leijten, die eerder de tentoonstelling op andere locaties in het land geopend heeft, niet aanwezig zijn. Door problemen bij de NS zat zij vast in een trein die niet verder kon reizen naar Middelburg. SP Zeeland besloot de openingsceremonie aangepast toch te laten doorgaan.

Ger van Unen, Zeeuws Statenlid voor de SP, schetste met een aangrijpende toespraak de ernst van de situatie waarin tienduizenden ouders, soms al meer dan 10 jaar, nog steeds zitten. Zij legde uit hoe de tentoonstelling een krachtig middel is om de verhalen van de slachtoffers te delen en het publiek bewust te maken van de impact van het toeslagenschandaal.

De opening

Twee ouders, Dieuwertje en Priscilla, die zelf diep geraakt zijn door het toeslagenschandaal, hadden de eer om het lint door te knippen en de bezoekers toegang te geven tot de aangrijpende fotoreeks.

Foto: Rob van Willigenburg / SP Zeeland

'Weggecijferd. Teruggevochten.' is een initiatief dat hopelijk zal bijdragen aan de publieke bewustwording rondom de toeslagenaffaire. Door middel van fotografie wordt de kijker meegenomen in het leven van acht van deze slachtoffers, en worden zij in staat gesteld zich in te leven in hun pijn en strijd.

Het boek

Weggecijferd. Teruggevochten. Het is niet alleen de titel van de fototentoonstelling, maar ook van een bijzonder boek. Fotograaf Bert Teunissen geeft 100 toeslagenschandaalgezinnen een gezicht. In dit fotoboek toont fotograaf Bert Teunissen in opdracht van de SP de gezichten van 100 gezinnen die getroffen werden door het toeslagenschandaal.

Het boek is op bijzondere wijze gebonden. Als u het boek in uw hand houdt en de pagina’s naar rechts waaiert komt de kille systematische kant in beeld. Zoals de overheid hen zag, een cijfer, een zaaknummer. Draait u het boek om, dan ziet u de mensen, mensen die zich van geen kwaad bewust waren. Mensen als u en ik. Bert Teunissen heeft ze geportretteerd in hun eigen woning. Met het gezin poserend op een leren hoekbank zoals er misschien ook bij u een staat. In een enkel geval ontbreekt een zitmeubel omdat werkelijk alles van die mensen is afgepakt. Dit indrukwekkende boek is door SP Statenlid Ger van Unen overhandigd aan toeslagenouders, pers en andere politieke partijen.

Uitnodiging

De tentoonstelling is tot en met 4 oktober te bezoeken op het Damplein, rondom de Graanbeurs, in Middelburg. Wij nodigen iedereen uit om de expositie te bezoeken en mee te leven met de slachtoffers van het toeslagenschandaal.

Foto: Rob van Willigenburg / SP Zeeland

Radar

Kijk ook eens de uitzending van Radar van 25 september terug. Hierin is onder meer Renske Leijten te gast om uit te leggen hoe het leed voor de ouders die vermorzeld zijn door de belastingdienst veel sneller gecompenseerd kan worden en zij weer een begin kunnen maken met de rest van hun leven. Eerste aanzet hiervoor is aangenomen motie van de SP tijdens de begrotingsdebatten afgelopen week.

Reactie toevoegen

U bent hier