h

Tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten.’ in Middelburg

21 september 2023

Tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten.’ in Middelburg

Foto: Petra Coret / Tentoonstelling ‘weggecijferd, teruggevochten’ in Middelburg

Weggecijferd. Teruggevochten. Zo heet het bijzondere fotoboek waarin honderd ouders, getroffen in het toeslagenschandaal, worden geportretteerd. Op maandag 25 september wordt om 15.30 de tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten.’ geopend door Renske Leijten op het Damplein rondom de Graanbeurs. De tentoonstelling is op initiatief van de SP naar Middelburg gehaald en toont acht grote foto’s van gedupeerde ouders in het toeslagenschandaal geportretteerd door fotograaf Bert Teunissen. De foto's zijn op het Damplein rondom de Graanbeurs te zien tot en met 4 oktober.

Rondom de Graanbeurs in Middelburg staan acht grote foto’s van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire. Aan de zijkant van ieder portret staan verhalen van de gezinnen over wat de toeslagenaffaire met hun leven heeft gedaan. “Mijn leven is verwoest”, staat er bijvoorbeeld te lezen.

Ger van Unen, Zeeuws Statenlid van de SP: ‘Ook in Zeeland zijn er slachtoffers van het toeslagenschandaal. Deze tentoonstelling over het toeslagenschandaal laat het onmenselijke karakter van het systeem zien waar zij slachtoffer van zijn geworden. Een systeem waarin mensen slechts cijfers zijn en ook zo behandeld worden.’

Door de fototentoonstelling naar Middelburg te halen, brengt de SP de slachtoffers van het toeslagenschandaal onder de aandacht. Ger van Unen: ‘De politieke wil is er nog altijd niet om een punt achter het schandaal te zetten, zodat alle slachtoffers eindelijk verder kunnen met hun leven. De slachtoffers moeten worden gecompenseerd voor het leed dat hun is aangedaan.

Hoe zat het ook alweer

In de periode van 2004 tot 2019 zijn er naar schatting 26.000 ouders en 70.000 kinderen slachtoffer geworden van de Toeslagenaffaire. Zij hadden – vaak kleine – fouten gemaakt of waren misleid door gastouderbureau’s en moesten daarom de volledige kinderopvangtoeslag terugbetalen die zij ontvingen. Dit heeft in sommige gevallen geleid tot gigantische financiële problemen bij de slachtoffers.

Reactie toevoegen

U bent hier