h

LAAT DE ACUTE ZORG IN ZEELAND NIET KOPJE ONDER GAAN

18 januari 2024

LAAT DE ACUTE ZORG IN ZEELAND NIET KOPJE ONDER GAAN

Foto: Nick Pourquié / SP Zeeland

Woensdagavond 17 januari konden 40 mensen meepraten over de toekomst van de acute zorg in Goes en Terneuzen. Statenlid Ger van Unen en nog 3 SP-leden waren er op tijd bij om een toegangsbewijs voor deze avond te bemachtigen. Uit heel Zeeland waren SP-ers naar Goes gekomen om te demonstreren voor behoud van de acute zorg in Goes en in Terneuzen. Ze deelden flyers uit met daarop de belangrijkste overwegingen om de spoedeisende hulp voor de Zeeuwse ziekenhuizen aan beide zijden van de Westerschelde te behouden.

Foto: Nick Pourquié / Ger van Unen wordt geïnterviewd door Omroep Zeeland
Wanneer één of beide vestigingen gesloten worden is een aanrijtijd van 45 minuten niet haalbaar, voor een aantal plaatsen in Zeeland wordt deze tijd toch al niet gehaald. Om vervolgens op bezoek te gaan bij de je dierbare gaat niet meevallen, helemaal als je niet zelf over een auto beschikt. Volgens experts gaat de kwaliteit van de zorg hierdoor ook achteruit. De slogan "Als elke minuut telt" lijkt opeens een cynische bijklank te krijgen in een provincie waar elke minuut binnenkort van levensbelang kan zijn.

De aanwezigheid van grote industrieën, zoals DOW BeNeLux, Yara, Verbrugge Terminals, de kerncentrale in Borsele, vervoer van gevaarlijke stoffen over land en water voegt een extra zorgelijke dimensie toe aan het verhaal. Daar komen in de toekomst misschien nog eens extra kerncentrales bij en zijn er ook nog eens plannen voor amoniakopslag in onze provincie. Hoe verantwoord is het in dit licht om meer dan 45 minuten te moeten wachten op levensreddende zorg?

Ook hebben we te maken met een vergrijzende bevolking in Zeeland en enorm veel toeristen die Zeeland ieder jaar bezoeken.

LAAT DE ACUTE ZORG IN ZEELAND NIET KOPJE ONDER GAAN

Het lijkt erop dat degenen die beslissingen nemen, zich niet bewust zijn van de cruciale rol die deze zorgposten spelen in het redden van levens. De Zeeuwse bevolking verdient beter dan een afbrokkelend

Foto: Nick Pourquié
gezondheidssysteem. Het wordt hoog tijd dat de verantwoordelijken de realiteit onder ogen zien en de acute zorg in Zeeland niet kopje onder laten gaan. Het is niet alleen een kwestie van gezondheid, maar van het beschermen van de waarde die we aan een mensenleven toekennen.

Het sluiten van spoedeisende hulpposten is niet alleen een financiële afweging, maar een morele kwestie die de levens van duizenden Zeeuwen direct beïnvloedt. Het wordt hoog tijd dat de stem van de Zeeuwse bevolking gehoord wordt, voordat de acute zorg in Zeeland definitief kopje onder gaat.

Omroep Zeeland mocht geen opnames maken van de bijeenkomst, ze waren er wel bij om buiten opnames te maken van onder meer onze demonstratie.

Reactie toevoegen

U bent hier