h

PROVINCIE ZEELAND WIL VOORDELEN BINNENVAART BETER BENUTTEN

25 juli 2024

PROVINCIE ZEELAND WIL VOORDELEN BINNENVAART BETER BENUTTEN

Foto: SP

“De provincie Zeeland zou de kansen die de binnenvaart te bieden heeft veel beter moeten benutten”, vindt Statenlid Ger van Unen (SP). Dus diende ze een motie in, die unaniem werd aangenomen. “Een mooie opsteker, maar nu is het tijd voor actie!”

Met de motie stelde van Unen voor dat er een onderzoek komt naar de kansen die de binnenvaart te bieden heeft. “Het is vrij uniek dat een motie unaniem wordt aangenomen”, duidt Hans Rottier (SGP). “Dat betekent dat de toegevoegde waarde van de binnenvaart steeds beter wordt gezien. Wij hebben de motie van de SP, samen met JA21 en ChristenUnie Zeeland van harte gesteund.”

“Sowieso trekt de SGP-Statenfractie in Zeeland nauw op met de SP als het gaat om de promotie en inzet van de binnenvaart. De grondslagen van onze partijen zijn weliswaar verschillend, maar op dit dossier zijn we eensgezind.”

Een zee van ruimte

“Zeeland en de binnenvaart horen bij elkaar”, vindt Van Unen. “Voor zo’n waterrijke provincie is het ongelooflijk dat het bevorderen van goederenvervoer over water niet al veel langer hoog op de agenda staat. Gelukkig wordt die urgentie nu ook door andere partijen onderkend.”

“Dat komt doordat de aanleg en het onderhoud van de Zeeuwse wegen een aanzienlijke druk op de begroting leggen. De kwaliteit van de wegen gaat achteruit door de grote hoeveelheid vrachtwagens die er dagelijks overheen rijden. Dat aantal zal alleen maar toenemen wanneer de Westerscheldetunnel tolvrij wordt voor vrachtverkeer.”

Foto: Anja Aarnoudse

Vaart maken

Om de gewenste transitie naar de binnenvaart gedegen aan te pakken voert het Zeeuws college een onderzoek uit naar de kansen van vervoer over water en geeft in datzelfde rapport aanbevelingen over hoe de Provincie Zeeland deze kan invullen. De uitkomsten worden gepresenteerd tijdens de najaarsnota.

Van Unen: “Parallel daaraan doen wij vanzelfsprekend ook ons eigen onderzoek. Het is belangrijk om het onderzoeksrapport van het college te kunnen toetsen aan onze eigen bevindingen. Dan kunnen we ons een mening vormen over de kwaliteit van rapport en daarnaar handelen.”

Een langetermijnvisie op het vergroten van de inzet van de binnenvaart hebben de partijen nog niet. Er is bijvoorbeeld nog niet becijferd welk percentage van het vervoer binnen welke tijd overgeheveld zou moeten zijn naar de binnenvaart om de wegen daadwerkelijk voldoende te ontlasten.

“Maar dat zou wel een mooie aanbeveling zijn voor het onderzoeksrapport”, stelt Van Unen. “Wat mij betreft beginnen we het overhevelen van containers. Die spreken tot de verbeelding en dat maakt het in gang zetten van de transitie naar de binnenvaart behapbaar. Natuurlijk zouden ook bulkgoederen vaker via het water moeten worden vervoerd, maar mijn ervaring leert dat het goed is om een vraagstuk in stukken op te delen om de slagingskans te vergroten.”

De motie van Van Unen heeft zijn beslag op het regionale politieke spel. Maar zowel de SP- als de SGP-Statenfractie in Zeeland hebben korte lijnen met hun partijgenoten in Den Haag.

Lees het hele artikel in de binnenvaartkrant: https://binnenvaartkrant.nl/provincie-zeeland-wil-voordelen-binnenvaart-...

Reactie toevoegen

U bent hier