h

Grote Zorgen onder Zeeuwen over PFAS en Gezondheid: 80% Maakt zich Zorgen

27 augustus 2024

Grote Zorgen onder Zeeuwen over PFAS en Gezondheid: 80% Maakt zich Zorgen

Foto: Marja Snoeren / Bijeenkomst RIVM Hulst

Een recente enquête van het RIVM onder inwoners rondom de Westerschelde heeft aangetoond dat ruim 80 procent van de deelnemers zich zorgen maakt over de impact van PFAS-chemicaliën op hun gezondheid en het milieu. In totaal vulden 1.756 mensen de enquête in.

Gedurende de maand juli organiseerde het RIVM vijf bijeenkomsten, waar 140 Zeeuwen aanwezig waren om hun zorgen te uiten en in gesprek te gaan over de PFAS-problematiek.

Zorgwekkende Resultaten over PFAS in de Westerschelde

Uit de enquête blijkt dat 1.436 mensen zich matig tot ernstig zorgen maken over de gevolgen van PFAS voor hun gezondheid. Slechts 198 deelnemers gaven aan zich weinig tot geen zorgen te maken. Deze zorgen werden ook weerspiegeld in de antwoorden op vragen over de impact van PFAS op het milieu. Bijna 90 procent van de invullers zien meerwaarde in onderzoek naar PFAS en gezondheid in en rondom de Westerschelde. De Socialistische Partij strijdt al jaren, in zowel de gemeente Hulst als in Provinciale Staten, voor een vrijwillige bevolkingsonderzoek onder de Zeeuwse inwoners.

Inzichten uit de Enquête

Naast het beantwoorden van vragen, kregen deelnemers ook de kans om hun eigen vragen en zorgen kenbaar te maken. Veelgestelde vragen waren onder andere: "Wat is de kans om ziek te worden?" en "Hoe kunnen we PFAS verwijderen?". Deelnemers deden ook voorstellen voor verder onderzoek, zoals bloedonderzoek, de aanwezigheid van PFAS in voedsel, de impact op dieren en de natuur, en de gezondheidseffecten op lange termijn.

Foto: SP

Uitslag RIVM-enquête PFAS rondom de Westerschelde (bron Omroep Zeeland)

 

Advies aan het Ministerie

Tijdens de bijeenkomsten gingen de aanwezigen in kleine groepen met elkaar in gesprek. De resultaten van deze enquête, samen met bevindingen uit soortgelijke onderzoeken rond Chemours, zullen worden meegenomen in het advies dat het RIVM aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zal geven over vervolgonderzoek naar PFAS rondom de Westerschelde en Chemours.

Reactie toevoegen

U bent hier