Vragen Statenfracties SGP-BBB-SP-PvZ inzake Lobby Tour de France
Vragen Statenfracties SGP-BBB-SP-PvZ inzake Lobby Tour de France
Zowel de PZC als Omroep Zeeland schreven op dinsdag 13 augustus over een lobby om de Tour de France naar Zeeland te halen. Een Zeeuwse delegatie is dinsdag 13 augustus in Rotterdam aanwezig geweest bij de Tour de France Femmes om te horen of de Tourorganisatie nog steeds plannen heeft om op termijn een etappe in Zeeland te plannen.
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat wil de Tour de France naar Zeeland halen. Om daarvoor te lobbyen vertrekt een Zeeuwse delegatie vanochtend naar Rotterdam, waar vandaag de tweede etappe van de Tour de France Femmes eindigt (citaat uit bijdrage op Omroep Zeeland dinsdag 13 aug. 2024).
Volgens gedeputeerde De Bat “moet je als de tourdirectie in de buurt is, natuurlijk even contact met ze leggen. Het is belangrijk om de band warm te houden. Wie weet wat dat oplevert. Dat is gewoon een kwestie van mensen spreken en vertellen dat Zeeland bestaat. Dan kun je het gelijk hebben over die mooie beelden van 2015 (citaat bij Omroep Zeeland dinsdag 13 aug. 2024).”
Vragen van de Statenfracties van SGP, BBB, SP en PvZ
De Statenfracties van SGP, BBB, SP en PvZ zijn verrast door deze lobby
Daarom hebben we een aantal vragen gesteld.
1. Kan uw College ingaan op de betekenis en de inzet van deze actieve lobby om de Tour de France naar Zeeland te halen?
2. De Statenfracties van SGP, BBB, SP en PvZ vinden dat PS hierover vroegtijdig geïnformeerd moeten worden, nu waren we toch wel verrast dat er door het provinciebestuur opnieuw actief gelobbyd wordt om de Tour de France naar Zeeland te halen. Hoe wilt u voortaan de leden van PS hierbij betrekken?
3. In 2015 moest er zelfs extra geld worden gevoteerd door Provinciale Staten om de etappe met de finish op de Oosterscheldekering veilig te kunnen organiseren. Zijn er al gelden gereserveerd voor het opnieuw organiseren van een Touretappe in Zeeland? Zo ja, hoeveel?
4. Uit de evaluatie van de Touretappe met finish op de Oosterscheldekering in 2015 kon niet goed duidelijk gemaakt worden in hoeverre de gemaakte kosten door o.a. de provincie Zeeland opwegen tegen de voordelen voor onze provincie Zeeland voor met name de recreatie- en horecasector. Wat motiveert het college dan om toch overheidsgeld in een dergelijk evenement te stoppen?
5. In 2015 was één van de argumenten om de Tour de France naar Zeeland te halen om zo onze provincie Zeeland meer op de kaart te zetten. Is GS met ons van mening dat Zeeland voldoende toeristen trekt en dus het organiseren van een dergelijk evenement vanuit dat oogpunt niet nodig is?
6. Hoe kijkt het dagelijks provinciebestuur (GS) aan tegen het uitgeven van belastinggeld aan evenementen die winst maken en/of commercieel van aard zijn?
7. Is GS het met ons eens dat wij goed moeten afwegen waar wij als provincie ons geld aan uitgeven, omdat we nog altijd meer plannen dan geld hebben? Wanneer worden PS betrokken bij het maken van deze afweging als het gaat om het wel of niet voeren van een lobby voor de Tour de France in Zeeland?
Intussen hebben we de antwoorden van het college op onze vragen ontvangen. Deze staan in de bijlage.
Provincie schatte opbrengsten Touraankomst 2015 veel te hoog in
Overigens trok de touretappe van 2015 door Zeeland veel minder publiek dan destijds door de provincie beweerd werd. Dit bleek uit een nauwkeurige analyse van Omroep Zeeland op basis van televisiebeelden.
In het evaluatierapport van de provincie werd gerept over minimaal 135 duizend toeschouwers. Uit onderzoek van Omroep Zeeland bleek dat er 55.668 toeschouwers in Zeeland langs de route stonden. Daarmee zouden er ook beduidend minder inkomsten zijn geweest.
Link naar het artikel van de PZC:
https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/zeeland-blijft-hopen-en-mikt-nu-op-tour...Link naar het artikel van Omroep Zeeland:
https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/14341559/zeeland-wil-de-tour-de-fran...
Reactie toevoegen