h

SP Stelt Vragen over ZorgSaam Bezuinigingen: “Zorg in Zeeuws-Vlaanderen staat op het spel”

9 september 2024

SP Stelt Vragen over ZorgSaam Bezuinigingen: “Zorg in Zeeuws-Vlaanderen staat op het spel”

Foto: SP

De SP maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van de zorg in Zeeuws-Vlaanderen door de ingrijpende bezuinigingen bij ZorgSaam. Dit jaar wordt er 10% bezuinigd, en volgend jaar komt daar nog eens een bezuiniging van maar liefst 14,5 miljoen euro bovenop. De gevolgen laten zich al voelen: er geldt een vacaturestop, tijdelijke contracten worden niet verlengd, en vacatures blijven onvervuld. Terwijl de zorg in de regio al onder zware druk staat door onderbezetting, vreest de SP dat deze bezuinigingen een verdere afbraak van de zorg zullen veroorzaken.

Begin van het Einde voor Zorg in Zeeuws-Vlaanderen

De situatie in Zeeuws-Vlaanderen wordt steeds nijpender. Specialismen zoals neurologie zijn al verdwenen, waardoor mensen die een beroerte krijgen direct met de gevolgen worden geconfronteerd. Oogheelkundige zorg is uitbesteed aan een commercieel bedrijf, en er is geen psychiater meer in het ziekenhuis aanwezig, terwijl het aantal mensen met verward gedrag toeneemt. Bovendien sluit de huisartsenpost in Oostburg op 1 oktober, en is de gipskamer al onbemand. Ouderen worden nog maar eens per week gedoucht, en bezoekers moeten het afval van de bewoners afvoeren. "Verpleegkundigen die wij gesproken hebben beschrijven de situatie als chaotisch", aldus fractievoorzitter Ger van Unen van de Socialistische Partij.

De SP stelt dat dit het begin kan zijn van het einde van toegankelijke zorg voor de honderdduizend inwoners van Zeeuws-Vlaanderen en vreest dat dit uiteindelijk levens zal kosten. “Dit is het begin van het einde van een ooit zeer goed streekziekenhuis,” aldus de Ger van Unen.

Vragen aan het Provinciebestuur

De SP heeft daarom een aantal dringende vragen ingediend bij het provinciebestuur:

  1. Is het college op de hoogte van de bezuinigingen van 14,5 miljoen euro volgend jaar?
  2. Is het college op de hoogte van de bezuinigingen van 10% op de ziekenhuis-, thuis- en ouderenzorg dit jaar?
  3. Heeft het college contact met ZorgSaam over deze situatie?
  4. Wat is de visie van het college op de zorg en de bijbehorende bezuinigingen in Zeeuws-Vlaanderen?

De gedeputeerde heeft aangegeven dat er een plan wordt opgesteld door ZorgSaam om de exacte effecten van deze bezuinigingen in kaart te brengen. Dit plan zal in het najaar worden gepresenteerd. Het provinciebestuur staat in nauw contact met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om aandacht te vragen voor de situatie, niet alleen in Zeeuws-Vlaanderen, maar in heel Zeeland. De gedeputeerde onderstreepte dat maatwerk nodig is en dat er met alle betrokken partijen wordt samengewerkt om ervoor te zorgen dat de  gezondheidszorg in Zeeland niet door het ijs zakt.

Breed Politiek Draagvlak voor SP Zorgpunten

De zorgen van de SP worden breed gedeeld in de provinciale politiek. Alle fracties in de commissie onderschrijven de zorgen van de SP. De gedeputeerde zegt toe samenwerking te zoeken de gedeputeerde van Limburg, dat met vergelijkbare problemen te maken heeft.

De SP is blij met de toezegging van de Gedeputeerde om zich als ambassadeur op te stellen en de zorgwekkende situatie actief onder de aandacht te brengen. “Als u zich gedraagt als ambassadeur voor de zorg in Zeeland, kunt u rekenen op onze volledige steun,” aldus fractievoorzitter van Unen.

Het is duidelijk: de toekomst van de zorg in Zeeuws-Vlaanderen staat op het spel, en de SP blijft vechten voor een betere zorg.

Reacties

Kort commentaar red ik het niet , kom in teveel ziekenhuizen heb er ook gewerkt (in een ziekenhuis) protocollen zijn voor Zorgsaam een probleem , op orde houden van operatie en behandel-locaties ,wachttijden op spoedeisende hulp word ook weinig aandacht besteed , allerlei zaken uit ervaring met het ziekenhuis zijn echt niet op orde , daarbij word de verpleging in de “Gebouwen” teruggebracht uit bezuiniging , waar mij toch eerder managerslagen mogen worden ontmanteld ,mensen aan het bed zijn harder nodig ,niet managers die tegen manager vertellen dat het echt werkende personeel meer moet doen of langer moet werken etc. Op het moment is er zo wie zo tekort bij de thuiszorg ‘deze valt onder een andere noemer/stichting , dus ook doorverschuiven voor die dit eventueel willen hebben geen mogelijkheid , maar ook eruit gooien ertegen een lager loon weer aannemen (paar jaar terug door bezuinigingen mensen eruit gegooid ) nu vaker werkzaam geworden als ZZP-er (die worden volgens de regeltjes in Nederland ineens een probleem) er klopt gewoonweg heel veel in Nederland niet , en Zorgsaam directie en financieel beheer maken hier gebruik van , ik vond het al geen goed/prettig ziekenhuis heb er wel drie specialisten , andere specialisten heb ik in het UZ-Gent ook ivm.Stralingsziekte (hiervoor zijn in Nederland geen specialisten ) Zorgsaam is gewoon zolang ik hier al kom een rommeltje een kleine 22 jaar ,.

Ik ben met regelmaat door Zorgsaam doorverwezen naar UZ-Gent ivm expliciet Specialisme ( anders Groningen ) , in Terneuzen kom ik nog bij 3-4 specialisten , als het zo doorgaat met Zorgsaam MOET ik voor alles naar GENT … Ook de Thuiszorg van Zorgsaam ( PV/VP en HHV - geen Alphahulp ) het is DRAMATISCH , veel wisseling in “ mensen an je bed en lijf “ , steeds minder zorgvereleners die blijven , steeds meer zorgbehoevenden , en van de medewerkers ? Hoor ik de Akeligste berichten over hun Contract etc .. om vervolgens door de ZORG ? GELEEFD te worden .. 3 zorgmomenten per dag en dan no 12 artsen in het ziekenhuis , ik zie het heel SOMBER in … Ma
ecks.64@icloud.com
Groeten van ELS Klaasssen-Spruijt

Reactie toevoegen

U bent hier