h

Succes met motie voor verbeterde klachtenprocedure Vliegveld Midden-Zeeland

30 september 2024

Succes met motie voor verbeterde klachtenprocedure Vliegveld Midden-Zeeland

Foto: Marja Snoeren

Met trots kunnen wij melden dat de motie van de Socialistische Partij (SP) inzake de klachtenprocedure over vliegverkeer in Zeeland is aangenomen! Deze belangrijke stap is gericht op het verbeteren van de manier waarop inwoners hun klachten kunnen indienen en opvolging kunnen verwachten.

"In Zeeland ervaren inwoners regelmatig overlast van vliegverkeer, en momenteel is het indienen van klachten vaak een moeizaam proces. Bewoners worden van het kastje naar de muur gestuurd en krijgen nauwelijks inzicht in wat er met hun klachten gebeurt," aldus SP Statenlid Ger van Unen.

De RUD mag klachten in behandeling nemen die gaan over activiteiten die op de grond plaatsvinden, op het moment dat een luchtvaartuig geen contact meer heeft met de grond, wordt de klacht behandeld door de luchtvaartpolitie of de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T). En dan hebben we het nog niet over de luchtmacht, die regelmatig oefent boven Zeeland en de oosterschelde.

1 loket voor alle klachten over vliegverkeer

De huidige situatie waarin klachten rondom vliegverkeer niet goed worden afgehandeld, schept onduidelijkheid. Inwoners moeten weten waar ze hun klachten kunnen indienen en hoe deze worden opgevolgd. De SP vindt dat Zeeuwen niet het gevoel moeten hebben dat hun stem niet wordt gehoord. Ger van Unen: "Daarom hebben wij de motie ingediend om een centrale, eenvoudig te vinden plek te creëren voor het indienen van klachten."

Informatie over de klachtenprocedure en openbaarheid over de opvolging van klachten

Daarnaast is het van groot belang dat er duidelijke informatie beschikbaar komt over de procedure. Inwoners moeten weten wat ze kunnen verwachten na het indienen van hun klacht. Alle ingediende klachten, evenals de opvolging en de genomen maatregelen, moeten openbaar worden gemaakt. Transparantie is cruciaal om het vertrouwen van onze inwoners te herstellen en de geluidshinder en leefbaarheid in Zeeland te verbeteren.

Betere samenwerking

Tevens pleit de SP voor een betere samenwerking tussen alle betrokken organisaties. Dit zal de efficiëntie van de afhandeling van klachten bevorderen en ervoor zorgen dat inwoners niet eindeloos van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Onze motie is een stap in de goede richting voor een leefbare en aangename omgeving in Zeeland. De SP blijft zich inzetten voor de belangen van alle Zeeuwen en zal dit onderwerp nauwkeurig blijven volgen. Samen zorgen we ervoor dat onze stemmen worden gehoord en dat klachten serieus worden genomen.

Blijf ons volgen voor meer updates en informatie over de verdere ontwikkelingen!

Reactie toevoegen

U bent hier