SP: 'Sloeweggate krijgt zeker vervolg'
SP: 'Sloeweggate krijgt zeker vervolg'
Vrijdag heeft gedeputeerde Van Beveren zijn taken als gedeputeerde neergelegd. Aanleiding hiervoor zijn de negatieve financiële ontwikkelingen bij het Sloeweg project. Uit een rapport blijkt dat het project minimaal 19 miljoen euro duurder uitvalt dan begroot. Van Beveren verklaarde eerder in de week in de media dat hij wel verantwoordelijke is maar niet schuldig.“De heer Van Beveren heeft het enige echte goede gedaan door zijn functie als gedeputeerde neer te leggen, zijn situatie was onhoudbaar geworden.” Is de eerste reactie van fractiewoordvoerder mobiliteit, Roland van Tilborg.
“Van Beveren heeft daarnaast een politieke doodzonde begaan door de Statenleden niet op tijd en zeker niet volledig te informeren over het dreigende debacle. In januari wist hij al dat het goed fout was. Hierbij vraagt de SP-fractie zich af of dit al niet nog eerder bekend was en in hoeverre de overige collegeleden op de hoogte waren.”
Omdat er in januari al berichten waren dat het niet goed ging heeft Van Beveren een Task Force Team (TFT) Sloeweg in het leven geroepen. Dit team moest snel in kaart brengen wat er aan de hand was en hierover een rapport maken. Uit dit rapport is duidelijk geworden dat met de nodige aanpassingen in het project -met versoberingen- er nog minimaal 19 miljoen extra nodig is om het project tot een einde te brengen. Als er niets gebeurt -niet versoberen- dan kan het bedrag oplopen tot 30 miljoen euro extra. Van Tilborg; “dit is echt te gek voor woorden. De eerste keer dat er iets van in de media verscheen hebben wij direct vragen gesteld. In de tussentijd zijn er alleen nog maar meer vragen bijgekomen en die zouden wij ook zeker tijdens de extra ingelaste commissievergadering gesteld hebben. Maar deze vergadering is kort voor aanvang afgeblazen omdat de gedeputeerde zijn ontslag aangeboden had en er dus niemand was die antwoord kon geven op de vragen die gesteld zouden worden.”
De Statenvergadering op vrijdagmiddag is wel doorgegaan met daarop een aangepast agendapunt over het project Sloeweg. Het ging niet meer over de inhoud maar wel over de procedurele afwikkeling. Hierbij werd gedeputeerde Schönknecht, de vervangster van Van Beveren die middag, flink onder vuur genomen door diverse fractievoorzitters. “De heer Van Beveren heeft in zijn verklaring gezegd dat hij vanaf januari 2015 alle stappen gedeeld heeft met zijn collega’s in Gedeputeerde Staten, is dit waar? En waarom heeft niemand anders er aan gedacht om Provinciale Staten te informeren?” waren de simpele vragen van SP fractievoorzitter Ger van Unen. Mevrouw Schönknecht kon hier niet direct op antwoorden en draaide om de hete brij heen. Dezelfde vraag werd door andere partijen ook gesteld en herhaald. Maar de gedeputeerde bleef bij hetzelfde ontwijkende antwoord; “Wat hier aangehaald wordt zijn de persoonlijke woorden van de heer Van Beveren in zijn verklaring. Waar wij ons aan willen houden is het feitenrelaas wat u van ons gekregen heeft waarin precies staat wat er is gebeurd. Hoe dat dan verder inhoudelijk is gegaan dat is de discussie die wij op 11 mei met elkaar moeten voeren.”
De socialisten hebben (samen met GroenLinks) tijdens de Statenvergadering aangekondigd met een motie te komen waarin de Staten een hoorzitting eisen met betrekking tot het Sloeweg debacle. Over de inhoud van deze motie zijn alle partijen uitgenodigd om mee te denken. Van Unen; “Op 11 mei zullen wij bij de extra commissievergadering zeker het debat aangaan en als het aan ons ligt is hier het laatste woord nog lang niet over gezegd. Vooral het gegeven of dat de andere collegeleden op de hoogte waren is en blijft voor ons een belangrijk onderwerp. Wij kunnen ons niet voorstellen dat alleen Van Beveren op de hoogte was. Mocht dit daadwerkelijk zo zijn dan zullen meer mensen hun politieke conclusie moeten trekken.”
Reactie toevoegen